MINISTAR OBRANE KOTROMANOVIĆ

'Obilježavat ćemo Oluju bez obzira na presudu'

09.03.2012 u 20:18

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas da će Hrvatska nastaviti obilježavati vojnu operaciju 'Oluju' bez obzira na presudu Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

'Slavit ćemo 'Oluju'. Zašto? Jer je to bez ikakve dvojbe bila najvažnija operacija u hrvatskoj povijesti, i slavit ćemo je uvijek časno, važno i pošteno, a za hrvatsku vojsku ćemo uvijek moći reći da je bila pobjednička vojska', kazao je Kotromanović u intervjuu za radio Soundset odgovarajući na novinarsko pitanje hoćemo li i dalje slaviti 'Oluju' ako Haaški sud potvrdi osuđujuću prvostupanjsku presudu generalima Gotovini i Markaču.

Pitanje proslave 'Oluje' pokrenule su izjave glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza dane u intervjuu za internetski portal H-Alter u kojem je rekao da je 'na odgovornima na državnoj razini da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini' te da je 'neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina'.

Ministar Kotromanović danas je optužio telekom operatere T-Com i VIPnet da su 15 godina koristili releje Ministarstva obrane, a da nisu platili ni kune za uslugu koja je, prema njegovim procjenama, MORH-u trebala donijeti preko 15 milijuna kuna. 'Tome smo sad stali na kraj', kazao je.

Napomenuo je kako je po ulasku u to ministarstvo zatekao niz propusta u ugovorima s telekom operaterima, a osobito ga ljuti ugovor za fiksnu telefoniju koji MORH ima s T-Comom.

'Kad sam ušao u Ministarstvo, zatekao sam niz propusta. Imamo ugovor s T-Comom iz 1999., trošimo 29 milijuna kuna godišnje na čvrste telefone. To je područje koje bi trebalo urediti. Ući ćemo u pregovore s drugim operaterima i tu ćemo u idućem razdoblju smanjiti dosta sredstava koje smo trošili za takve stvari', kazao je, napomenuvši kako je reakcija VIPneta i T-Coma bila izrazito nezadovoljavajuća.

Jako sam nezadovoljan njihovim odgovorom. Žele platiti jedan dio sredstava, jedan dio je navodno ušao u zastaru, a predlažu daljnje korištenje naših releja za smiješnu cifru. Nitko više nije idiot i postavit ćemo se prema njima kako se Ministarstvo trebalo postaviti i prije - vojnički', kazao je.

Kotromanović je najavio i drastično smanjenje broja ljudi, odnosno administracije u MORH-u. U sljedećih pola godine otići će dvjesto ljudi, a do 2014. još dvjesto, pa će sa sadašnjih 1115 zaposlenika broj spasti na 700. To bi učinilo Ministarstvo bržim i efikasnijim. 'Tražim od ljudi da se brinu o državnim sredstvima kao o vlastitim sredstvima', kazao je Kotromanović, koji je najavio i smanjenje broja generala sa sadašnjih 38 na 27.