NAROD ZAMIJENJENIH ULOGA

Obespravljeni muškarci protiv ženske supremacije

29.01.2012 u 16:08

Bionic
Reading

'Ovo je muški svijet', tužno je pjevao James Brown, 'ali bio bi ništa bez žene ili djevojke'. U narodu Khasi na istoku Indije možda bi aktualnija bila verzija pjesme sa spolnom zamjenom teza, jer tamošnji muškarci žive u neobičnom 'matrijarhalnom' društvu gdje žene nasljeđuju imovinu i daju muževima prezime. Najnepokorniji među Khasi muškarcima već desetljećima se bore za svojevrsnu spolnu emancipaciju

U reportaži o malom planinskom narodu iz indijske države Meghalaye BBC razgovara s vođama pokreta Synghong-Rympei-Thymmai, male grupice modernijih muškaraca koji, prema riječima njihovih vođa, 'ne žele svrgnuti žene, ali žele dovesti muškarce u istu ravan s njima'. Riječ je o sljedbenicima intelektualne struje iz 1960-ih koja se također pokušala obračunati s duboko ukorijenjenim matrijarhalnim elementima kulture Khasi.

Meghalaya je planinska subtropska državica na istoku Indije, a Khasi u njoj čine nešto manje od polovine stanovništva. Pri ženidbi muškarac preuzima prezime svoje supruge, kao i njihova djeca. Obiteljska kuća po tradiciji ostaje najmlađoj kćeri. Muškarci su angažirani oko kućnih poslova. U bolnicama se obično bučnije proslavlja rođenje ženskog djeteta, a borci za muška prava ('sufražeti', kako ih naziva BBC) tvrde da su čak i muški te ženski rod u jeziku raspoređeni tako da diskriminiraju muški rod.

Žene navodno često upravljaju i financijskom situacijom obitelji, što deprimira njihove supruge. Aktivisti smatraju da takav položaj gura mnoge muške pripadnike naroda Khasi u alkoholizam i narkomaniju.

No Khasi žene možda jesu glavne u kući, ali ipak nisu Amazonke; u političkim institucijama prevladavaju muškarci. Tu tek traje proces postizanja pune ravnopravnosti. Na to ukazuje i Patricija Mukkum, urednica dnevnika Shillong, koja ipak priznaje da joj položaj žene u lokalnoj kulturi omogućava da bude uspješna majka i karijeristica. Pritom napominje da se odmah preko granice nalazi Zapadni Bengal, zemlja s rasprostranjenom prostitucijom u usporedbi s kojom je Meghalaya 'sigurno utočište za žene'.