MALVERZACIJE NA RIJEČKOJ TRŽNICI

Obersnelu kaznena prijava zbog 80 milijuna kn!

03.03.2010 u 15:14

Bionic
Reading

Kriminalističko istraživanje koje su policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske provodili po zahtjevu i pod neposrednom koordinacijom Županijskog državnog odvjetništva, zbog gospodarskog kriminaliteta u koji su uključene osobe iz Grada Rijeke te trgovačkog društva Tržnice Rijeka d.d. Rijeka, dovršeno je, priopćila je PU primorsko-goranska

Prijavljeni su čelnici jedinice lokalne samouprave, Riječanin rođen 1957. godine i Riječanka rođena 1956. godine, Riječanin rođen 1946. godine i član uprave TD Tržnice Rijeka rođen 1958. godine iz Kostrene.

Neslužbeno doznajemo da se radi o riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, njegovoj prvoj suradnici Ireni Miličević, pročelnici odjela za Komunalni sustav i bivšem

'Nisam kriv!'

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon policijskog priopćenja o podnijetoj kaznenoj prijavi protiv njega, još dvoje čelnika riječke gradske uprave i jednog člana uprave riječke tvrtke "Tržnice" kazao da "nije zloupotrijebio položaj i ovlasti da bi bilo kome, a ponajmanje Tržnicama priskrbio bilo kakvu imovinsku korist".

Obersnel je kazao da je to spreman dokazati i na sudu. "Ako sam kazneno odgovoran što sam poštivao sudsku nagodbu i ugovor koji su 1993. potpisali moj prethodnik gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor Tržnica Ivan Franolić tada sam spreman za to i odgovarati" kazao je Obersnel. Kako je rekao, predmet sudske nagodbe bilo je stjecanje vlasništva Grada Rijeke nad objektima Tržnice unutar zaštićene urbanističke cjeline koji imaju materijalnu i povijesno-kulturnu vrijednost.

"Dovođenjem u pitanje te nagodbe Grad Rijeka bi izgubio vlasništvo nad tim objektima" istaknuo je.

pročelniku istog odjela Vladimiru Bizjaku te bivšem direktoru tvrtke Tržnice Rijeka Zoranu Luštici

Kaznena prijava se u dogovoru i pod koordinacijom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci dostavlja redovnim putem.

Sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela nezakonitog upravljanja i nadzora nad poslovanjem Grada, čime je oštećena ova jedinica lokalne samouprave, odnosno pribavljena protupravna imovinska korist za TD Tržnice Rijeka.

Provedenim istraživanjem prikupljene su činjenice, presumptivni dokazi, kao i druga saznanja koja utemeljuju osnovanu sumnju da su čelnici i odgovorne osobe Grada Rijeke, kao i određene osobe TD Tržnice Rijeka, u vremenskom razdoblju od 2000. godine do danas počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Gradu Rijeci pričinjena je tako materijalna šteta u procijenjenom iznosu od najmanje 80.779.386,15 kuna, a u istom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist za TD Tržnice Rijeka d.d. Rijeka.

Sadržaj protupravnog ponašanja prijavljenih očituje se kroz omogućavanje navedenom društvu da u svojoj jedinoj gospodarskoj djelatnosti kontinuirano obavlja komunalnu djelatnost u gradu Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad Rijeka i koje su društvu dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije radi obavljanja komunalne djelatnosti ‘tržnice na malo’.

Isto tako, omogućavanje obavljanja navedene komunalne djelatnosti i ostvarivanje značajnih prihoda u objektima i na prostorima koji nisu u vlasništvu Grada Rijeka kao jedinice lokalne uprave, već u vlasništvu TD Tržnice Rijeka d.d. izvan opsega važenja Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti ‘tržnice na malo’ te dopuštenje obavljanja komunalne djelatnosti na nekretninama u vlasništvu Grada Rijeka izvan važećeg koncesijskog Ugovora, protivno propisima o komunalnom gospodarstvu, na koje prihode Grad Rijeka kao davatelj koncesije nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao koncesijsku naknadu kao prihod Grada Rijeka.

Grad Rijeka u jednom slučaju temeljem zaključenog ugovora s TD Tržnice Rijeka d.d. investirao je proračunska sredstva Grada Rijeka u komunalno uređenje i opremanje nekretnine u vlasništvu navedenog trgovačkog društva, kako bi isto moglo obavljati komunalnu djelatnost ‘tržnice na malo’ izvan opsega važećeg koncesijskog Ugovora, čime je ono ostvarivalo značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao nikakvu naknadu.

Protupravno ponašanje na strani prijavljenih osoba očituje i u propuštanju obračuna, odnosno znatnom umanjenju osnove, duga i naplate komunalne i spomeničke rente od TD Tržnice Rijeka d.d. kao obveznika navedenih naknada.