rijeka

Obersnel o borbi s koronom: Voditi računa i o likvidnosti gradskog proračuna

16.03.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u ponedjeljak je izvijestio o novim mjerama gradske uprave uborbi s koronavirusom te je istaknuo kako među ostalim treba voditi računa da se ne ugrozi likvidnost gradskog proračuna

Obersnel je istaknuo kako su svjesni štete koju će zbog koronavirusa pretrpjeti poduzetnici te da su na lokalnoj razini u pripremi mjere za olakšanje situacije i pomoć, ali one, dodao je, ovise o mjerama koje će donijeti Vlada.

'Moramo voditi računa o tome da se ne ugrozi likvidnost gradskog proračuna jer se neke obveze moraju izvršavati, a već najavljena mjera odgode plaćanja poreza na dohodak će bitno utjecati na likvidnost', rekao je.

Podsjetivši kako su česti upiti gradskoj upravi i njemu o mogućem skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata i trgovina, rekao je kako gradska uprava po zakonskim odredbama u ovakvim situacijama nije mjerodavna za zatvaranje lokala ili skraćivanje radnog vremena, nego Nacionalni stožer.

Obersnel je ocijenio da je Nacionalni stožer dosad radio odlično, pravodobno izvješćujući javnost o svemu relevantnom, te vjeruje da će tako biti i dalje. 'Nema razloga za paniku, ali ima za oprez i odgovorno ponašanje', rekao je.

Obersnel je rekao i da od 14. travnja ne radi riječka Gradska knjižnica, jedina gradska kulturna ustanova koja je ostala otvorena od prošlog tjedna. Sportski objekti bili su već zatvoreni za sva natjecanja i treninge za skupine mlađeg uzrasta, a od danas se zatvaraju i za treninge seniorskih ekipa, rekao je.

Prvi je dan prekida rada osnovnih škola i dječjih vrtića, s tim da je zasad u svim vrtićima i školama omogućen prihvat djece na čuvanje. Prema dosad prikupljenim informacijama, u dječje vrtiće danas je stiglo vrlo malo djece, tako da se razmatra da ubuduće ne budu otvoreni svi vrtići, nego nekoliko njih po dijelovima grada, rekao je gradonačelnik.

Gradska komunalna društva nastavljaju redovne aktivnosti, ali se neposredni kontakt s građanima svodi na najmanju mjeru. Građanima se preporučuje da sve poslove vezane uz rad komunalnih društava i gradske uprave obavljaju telefonski ili elektroničkom poštom.

Gradski prijevoznik Autotrolej uvodi dodatnu zaštitu vozača onemogućavanjem ulaza putnika na prednja vrata i premještanjem uređaja za validaciju putnih karata iza vozača.

Preporuka je i da se pogrebi obavljaju u najužemu obiteljskom krugu te da se izbjegava izražavati sućut rukovanjem.