VIJESTI IZ RIJEKE

Obersnel: Kosor me proglašava ludim

28.10.2011 u 14:39

Bionic
Reading

'U borbi protiv Rijeke premijerka Jadranka Kosor odabrala je sasvim krivo oružje. Da nije, govoreći o provedbi i proširenju istrage protiv HDZ-a, spomenula i Rijeku, a sebe i stranku usporedila s križnim putem, ništa ne bih komentirao. Rijeka je očito jedan od osnovnih lajtmotiva HDZ-a u negativnom smislu', komentirao je danas u Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel

Obersnel je dodao da je premijerka rekla da neće posustati dok ne dobije odgovor što je s istragom oko riječkih tržnica te naglasila da je nalaz državne revizije pokazao da je Rijeka protuzakonito potrošila 149 milijuna kuna.

'U dijelu njezine izjave se slažem, jer bih i ja nakon 20 mjeseci volio znati što je s tim slučajem. Riječ je o vrhunskoj manipulaciji HDZ-a koji na svakoj saborskoj sjednici, konferenciji za novinstvo i prilikom podizanja optužnica protiv pojedinaca iz te stranke izvlači slučaj riječkih tržnica. Svakom normalnom čovjeku je jasno da se ovime ne postiže nikakva ravnoteža na vagi, jer se zapravo ni ne stavljaju kao protuuteg njihovom montipajtonovskom utegu od 16 tona koji se slučajno ili ne poklapa sa 16 godina njihove vladavine i kojim će u konačnici završiti skeč koji HDZ igra pred svim građanima Republike Hrvatske i koji nas je sve skupa vrlo skupo koštao', poručio je Obersnel.

Također se upitao kako se Kosor ne brine zbog nenamjenskog trošenja novca i u Zadru, Sisku, Gospiću, Crikvenici i mnogim drugim gradovima koji rade isto što i Rijeka, a što je pak 'rezultat autističnog ponašanja države prema lokalnoj samoupravi'.

Zanima ga i kako to da premijerku ne brine i činjenica da je državna revizija dala uvjetna mišljenja o obavljenoj reviziji za 2009. i nizu državnih ustanova poput Carinske uprave, Fonda za zaštitu okoliša, čiji je čelnik u zatvoru, ministarstvima gospodarstva, prometa, obrane, poljoprivrede, regionalnog razvoja i turizma.

'Na sve to ne bih se ni osvrtao da Rijeka neprestano nije u Kosoričinim ustima. Premijerka na taj način i mene i sve Riječane proglašava ludim, jer me uzastopno biraju za gradonačelnika. Rijeka je najtransparentniji grad u Hrvatskoj, i to zbog građana koji su to tražili i takav će i ostati, pa i onda kada se iznose podaci o nenamjenskom trošenju novca', rekao je gradonačelnik, podsjetivši da se ta primjedba odnosi na novac za čišćenje grada koji je preusmjeren u provedbu socijalnog programa, financiranje vrtića, produljenog boravka i slično.

Ponovio je da je spreman snositi posljedice za to, ako se to uistinu smatra nezakonitim, ali da od takvog načina brige za građane neće odustati. Na novinarsko pitanje jesu li zapravo svi građani Hrvatske glupi što glasaju za HDZ, ako smatra da su svi građani Rijeke budale što glasaju za SDP, nije odgovorio.

S obzirom na teze koje članovi HDZ-a u Rijeci i na nacionalnoj razini neprestano ponavljaju, odnosno da se u Rijeci ne radi ništa i da uprava ne radi ništa, riječki gradonačelnik novinarima je naveo niz projekata kapitalnih investicija, čija ukupna vrijednost prelazi 404 milijuna kuna.

'Volio bih vidjeti koji grad u Hrvatskoj ima toliko otvorenih zahvata, osim Zagreba koji strši svojim proračunom', zaključio je.