dan antifašističke borbe

Obersnel: Antifašizam danas potrebniji i važniji nego prije 75 godina

19.06.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) u petak je, na svečanoj akademiji povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja, poručio kako je antifašizam danas potrebniji i važniji nego prije 75 godina, kada je završen Drugi svjetski rat

'Tada su emocije i sjećanja bila toliko bolna i svježa da nikome nije padalo na pamet opravdavati, braniti, a najmanje veličati nacizam i fašizam', ustvrdio je Obersnel. Upozorio je kako danas onih koji opravdaju, pa i glorificiraju fašizam ima mnogo diljem svijeta.

Situacija u Hrvatskoj je alarmantna

'No, situacija u našoj zemlji je alarmantna', naglasio je.

Ocijenio je kako se u Hrvatskoj danas javno govori da 1945. godina nije bila godina oslobođenja od fašizma i svega što je 'taj mračni sustav nosio sa sobom, nego se ta godina spominje kao godina okupacije, u kojoj su mrski komunisti uveli nečuveni teror i pobili sve što je disalo i mislilo hrvatski'.

Obersnel je istaknuo kako je to zlonamjerna laž koju ponavljaju 'hrvatski revizionisti koji se nazivaju suverenistima, braniteljima hrvatstva, državotvornim i monetarističkim braniteljima Hrvatske'.

Revizionisti prešućuju Tuđmanovu tvrdnju da je RH utemeljena na ZAVNOH-u

Spomenutima je zamjerio i to što se, kako kaže, pozivaju na tvrdnju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana po kojoj je NDH bila i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.

'No, sve drugo iz onoga što je rekao se prešućuje i zaboravlja, uključujući i činjenicu da se moderna Hrvatska utemeljuje na odlukama ZAVNOH-a i Ustavu SFRJ iz 1974. godine', naglasio je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) ustvrdio je kako je antifasitički pokret promijenio tijek mračnog doba Drugog svjetskog rata i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji i zajedništvu.

Povijesna činjenica da je NDH fašistima prepustila dijelove Hrvatske

'Povijesna činjenica je da je NDH bila fašistička marionetska država koje ja fašistima prepustila dijelove (hrvatskog) teritorija i to Istru, dio Primorja, otoke, Dalmacije, da je donosila rasne zakone i osnivala koncentracijske logore', rekao je Komadina.

Pa ipak, dodao je, 'pseudo povjesničari tu i takvu NDH uporno nastoje rehabilitirati, tako i ustaške odore, znakovlja i pozdrave'.

'Time zajedno sa svojim estradnim pomagačima truju hrvatsku mladost koja misli da se nacionalni ponos veliča i pokazuje nacionalističkim ispadima i ustaškim pozdravima', kazao je Komadina.

Još ako oko toga nema prave reakcije vlasti, dodao je, kada hrvatsko pravosuđe 'Za dom spremni' naziva umjetničkom slobodom i tom ustaškom pozdravu daje legitimitet, 'onda nam se dogode i brutalni izljevi mržnje takozvanih navijačkih skupina čemu smo zadnjih dana svjedočili'.