LJUTITI VOZAČ:

'Obećali su nam Europu bez granica, a trebat će nam humanitarna pomoć za ljude u kolonama!'

07.04.2017 u 21:37

  • +4

Provjera putnika na državnim granicama

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Bionic
Reading

Prvi dan primjene sustavne granične kontrole obilježile su velike gužve. Na ulazak u Hrvatsku na pojedi graničnim prijelazima čekalo se i više od pet sati. Tportalu se javio ljutiti čitatelj koji je zaglavio na Bregani

'Danas sam stigao u Hrvatsku preko Bregane, čekao sam više od tri sata - iako je na stranicama HAK-a pisalo da se čeka dva sata. U ovom trenutku piše da se čeka četiri sata, bog zna koliko se čeka stvarno, možda i pet-šest sati...

Situacija je bila odvratna, skoro pa dramatična. Sve na autoputu kompletno stoji. Nervozni ljudi, situacije na rubu incidenta, muškarci mokre okolo preko ograde. Jedna majka s djetetom mi prilazi i pita ako imam kakvu hranu jer joj je dijete gladno.... kasnije je u jednom autu dobila neku čokoladicu.

Eto to je slika iz Europske Unije u 21. stoljeću. Oni isti koji su nam obećavali Europu bez granica su doveli do ovoga, i to sad prije uskršnjih praznika prije ljetne sezone.

Ja putujem svaki vikend iz Austrije već godinama i ovako nešto nisam nikad doživio čak i u najgorim ljetnim vikendima. Ovo će ozbiljno ugroziti hrvatski turizam ako se ovako nastavi, morat ćemo dostavljati humanitarnu pomoć ljudima koji čekaju u koloni', napisao je naš čitatelj.

Borba protiv terorizma

Od petka, 7. travnja u primjeni su sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima Europske unije.

Provjera, odnosno skeniranje, dokumenata svih putnika se provodi na graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije.

Dražen Horvat iz Uprave za granicu Ravnateljstva policije objasnio je kako je povod novim pravilima 'jačanje sigurnosnog aspekta u svakom pogledu između ostaloga i pojačane prijetnje terorizma, ali i bilo kakvih drugih kriminalnih aktivnosti'.