KAMO PLOVI MILANOVIĆEV BROD

Obećali 16 milijardi kuna ulaganja, a nije krenulo nijedno

31.05.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Spasonosne investicije teške milijarde kuna koje je još 2010. najavljivala bivša Vlada nisu se ostvarile, a kako sada stvari stoje, ista sudbina bi mogla zadesiti i investicije (od oko 16 milijardi kuna) koje je najavljivala Milanovićeva vlada

Hrvatska je prošle godine doživjela pravi potop: po visini stranih ulaganja pretekle su nas čak i Srbija, Albanija te Crna Gora.

Usporedo s novim, katastrofalnijim valom ekonomske krize u koju tone Europa, tone i nada u ostvarivanje 'velikog investicijskog ciklusa', o kojem je najviše govorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Dogodilo se ono, piše Jutarnji list, na što su stručnjaci upozoravali: sve je zapelo na nesređenim papirima i urbanističkim planovima. I ranije su se donosile odluke o investicijama, no njihova je provedba zapinjala na takvim 'sitnicama'. Obistinila su se i upozorenja o novcu za provedbu tih ulaganja iako on neće ići iz državnog proračuna, nego iz blagajne javnih poduzeća. Jasno je da će se ona za njihovu provedbu morati zadužiti, a jamstva za ta zaduženja morat će dati država.

Plan je bio i ostvariti rast investicija u 2012. godini za najmanje 7,4 posto i tako povećati BDP. No dogodilo se upravo suprotno. Investicija nema, a BDP pada.

Osim projekata, poput Zagreba na Savi, kojim se, među ostalim, želi objediniti sve raštrkane Vladine investicije na jednome mjestu i tako uštedjeti, te obnove fasada na 11 tisuća zgrada u vlasništvu države, dio projekata je naslijeđen od bivše Vlade. Inače, kolaps se dogodio i s obnovom fasada, jer je plan ministra Ivana Vrdoljaka bio da se do kraja ove godine obnovi 550 zgrada, a trenutno je raspisan samo natječaj za svega dvije ustanove – vrtić u Bistri i školu u Varaždinu.

Od svih projekata do sada je na papiru realizirana jedino obnova Zračne luke Zagreb, projekt vrijedan 200 milijuna eura, za što su ugovor dobili Francuzi. Još nije ni izrađena dokumentacija za gradnju nizinske željezničke pruge od Rijeke do Mađarske vrijedne 3,65 milijardi eura, gradnju trećeg bloka TE Plomin vrijednu 800 milijuna eura, HE Lika i Gacka... Odustalo se od gradnje Pelješkog mosta, zainteresiranih za napuštene vojne objekte nema na vidiku...

Na upite Jutarnjeg lista na adrese desetak velikih privatnih kompanija koliko namjeravaju ulagati ove godine, odgovor je stigao samo iz njih pet: u Plivi su rekli da ulažu u svoj pogon u Savskom Marofu, ali nisu htjeli reći koliko novca, a Adris grupa je odgovorila da ulaže 500 milijuna eura u nove poslove.