VEĆ DRUGA ZAMJENA

Obamu uoči kampanje napustio šef kabineta

10.01.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Jedanaest mjeseci prije predsjedničkih izbora, dakle u osjetljivom trenutku, američkog predsjednika Baracka Obamu napušta i drugi šef kabineta, William Daley. Kako se saznaje iz kuloara, Daley odlazi jer Obama nije bio zadovoljan njegovim učinkom u lobiranju kod bitnih unutarnjih političkih projekata te zbog Daleyevih slabih veza s parlamentom

‘To je teška odluka za mene’, kazao je Obama u Bijeloj kući najavljujući odlazak Daleyakojem je zahvalio na velikoj ulozi u procesu povlačenja američkih snaga iz Iraka, u koordiniranju poslova NATO-a tijekom kampanje u Libiji, u smaknuću Osame bin Ladena i u pregovorima o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom.

Nakon tek godinu dana službe (na tom je mjestu naslijedio čikaškog političara Rahma Emanuela) Daleya će zamijeniti Jack Lew, dosadašnji direktor Ureda za administraciju i proračun u Bijeloj kući.

Među razlozima smjene Daleya je i nedostatno iskustvo pregovaranja sa zastupnicima koji su Bijelu kuću lani skoro koštali potpune blokade rada državne administracije. Daleya prati vrlo uspješna karijera ekonomista jer kada je napustio administraciju Billa Clintona 2001. iza sebe je ostavio plus od 236 milijardi dolara.