VEZA KAGAN - GOLDMAN SACHS

Obamina Ahilova peta?

10.05.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Nakon jednomjesečne potrage za novom sutkinjom Vrhovnog suda, izbor Baracka Obame pao je na državnu odvjetnicu Elenu Kagan. Bude li potvrđena, ta 50-godišnja ugledna pravnica i bivša dekanica pravne škole Sveučilišta Harvard bit će najmlađa članica, treća žena u sastavu Suda te prva nakon gotovo 40 godina bez prijašnjeg sudačkog iskustva, piše New York Times

Obama dobro poznaje Kagan iz vremena kad su bili kolege na Harvardu, cijene je i republikanci, dok liberalima ne odgovara njezino zagovaranje snažne države i suradnja s konzervativcima kada je bila dekanica pravne škole. S desna joj pak stižu prigovori ne baš zato što je homoseksualka, nego zato što se zalagala za zabranu vojnog regrutiranja na kampusu zbog diskriminacijske politike zapošljavanja u vojsci.

Međutim, već ranije, dok je bila samo u izboru za kandidata, pojavile su se kritike na račun toga što je prije dvije godine primila 10 tisuća dolara za članstvo u Savjetodavnom vijeću za istraživanje u Institutu za globalna tržišta Goldman Sachsa.

Bude li Kagan potvrđena, ideološki balans ostat će isti jer u deveteročlanom Vrhovnom sudu i dalje sjedi pet konzervativnih sudaca. Vjerski pak gledano, Kagan je Židovka pa će Vrhovni sud prvi put biti bez protestantskih članova, dakle sastojat će se od šest katolika i tri Židova. Također, značit će to i da su svi članovi studirali pravo ili na Harvardu ili na Yaleu.

S druge strane, mnogi joj zamjeraju nedostatak sudačkog iskustva, na što Kagan odgovara da 'donosi cjeloživotno iskustvo učenja i proučavanja prava, pogotovo onog ustavnog, te vještine koje je, usuđuje se reći, čine odličnom učiteljicom'.

Inače, Kagan je imala nekoliko prednosti od samog početka zbog kojih nije riječ o slučajnom odabiru. Osim poznanstva s Obamom, koji izuzetno cijeni njezinu inteligenciju i znanje, tu je i rad za potpredsjednika Joea Bidena dok je bio senator, a veliku ulogu u svemu odigrale su i njezine godine. Bila je, naime, najmlađa od četvero finalista, što znači će njezine odluke imati najdulji utjecaj na pravosuđe.