RASIPANJE NOVACA

Obama zaprijetio vetom na daljnje financiranje lovca F-22

15.07.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je senatske čelnike da će staviti veto na idući proračun za obranu, ako se u njemu bude financirala proizvodnja više lovaca F-22 nego što je zatražio Pentagon, izvjestio je u utorak dnevni list The Washington Post.

U pismu vodećim demokratima i republikancima u senatskom Odboru za oružane snage, Obama ističe da će staviti veto na zakon o izdvajanju 680 milijardi dolara za obranu u idućoj godini, "ako on predviđa nabavku većeg broja lovaca F-22, od 187 koliko ih već financira Kongres".

Obama je pismom intervenirao u raspravi o okončanju programa F-22, nakon što su se na vojne prioritete Bijele kuće oglušili i neki demokrati u Senatu i Predstavničkom domu, koji podržavaju nastavak proizvodnje tog zrakoplova, posebno ako su neki od pogona u njihovim saveznim državama.

Među njima su i utjecajni demokratski senatori Edward Kennedy i John Kerry iz Massachusettsa, gdje se proizvode komponente za Lockheed Martinov F-22.

"Mi ne trebamo te zrakoplove..to je rasipanje dragocjenih sredstava koje treba korisnije uporabiti i dati našim postojbame oružje koje trebaju", istakao je Obama u pismima predsjedniku senatskog Odbora za oružane snage Carlu Levinu i najviše rangiranom republikanskom članu odbora Johnu McCainu, koji su obojica protiv nastavka proizvodnje zrakoplova.

Ministar obrane Robert Gates, koji je u travnju predložio okončanje više programa oružja, uključujući i F-22, te zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen također su pisali zastupnicima u ponedjeljak, ističući da će i bez dodatnih F-22 koje traže zagovornici nastavka proizvodnje, SAD imati oko 2500 modernih lovaca do 2020. godine.

Proizvođač Lochheed Martin, koji agresivno lobira za očuvanje proizvodnje F-22 čija je prosječna cijena 350 milijuna dolara, u ponedjeljak je na Capitol Hillu dijelio nepotpisani dokument u kojem se navodi da se zrakoplov "pokazuje izuzetno dobrim" te da su problemi s održavanjem ublaženi.

Lochheed Martin time je reagirao na prošlotjedno izvješće Posta, prema kojem je F-22 donedavno tražio više od 30 sati održavanja za svaki sat leta, što je cijenu njegovog letenja podiglo na 49.808 dolara na sat. Prošlogodišnji testovi su pokazali da između dvaju kritičnih kvarova tijekom leta F-22, u prosjeku prođe samo 1,7 sati.

Metalna oplata zrakoplova koja apsorbira radarske valove i čini ga "nevidljivim", glavni je izvor problema s njegovim održavanjem, s neočekivanim nedostacima kao što su osjetljivost na kišu i druge abrazive, što je problem od sredine 1990-ih, prema dužnosnicima Pentagona i internim izvješćima, koje citira The Washington Post.

Zbog teškoća s održavanjem od listopada 2008. do svibnja ove godine, samo 55 posto od razmještene flote F-22 bilo je sposobno za misiju čuvanja zračnog prostora SAD-a, priznao je Pentagon. Niti jedan F-22, najsuvremeniji lovački zrakoplov na svijetu, nikada nije korišten u ratovima u Iraku i Afganistanu.