OPORAVAK GOSPODARSTVA

Obama upotpunio gospodarski tim Bijele kuće

08.01.2011 u 08:13

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je objavio imenovanje Genea Sperlinga za direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća, koji će na čelu tima gospodarskih savjetnika Bijele kuće naslijediti Larrya Summersa

'Dio naše misije u mjesecima koji slijede bit će kako maksimalizirati korake koje poduzimamo na poticanju gospodarstva', rekao je Obama u govoru koji je održao tijekom posjeta tvornici prozora u Landoveru, u predgrađu Washingtona, u saveznoj državu Maryland.

Kao što se očekivalo, Obama je na čelo tima svojih ekonomskih savjetnika imenovao Sperlinga, koji je istu dužnost obnašao u zadnje tri godine administracije predsjednika Billa Clintona, od 1998. do 2000.

Od 2009., Sperling je savjetnik ministra financija Timothya Geithnera.

'On je državni službenik koji je posvetio svoj život funkcioniranju američkog gospodarstva i to posebno za obitelji srednje klase', rekao je Obama.

'Malo je ljudi koji donose stupanj inteligencije i savršenu radnu etiku koju Gene donosi na svaku zadaću koju je ikada preuzeo', istakao je Obama.

On je pozdravio nove podatke o rastu zapošljavanja u SAD-u, po kojima je stopa nezaposlenosti pala sa 9.6 na 9.4 posto, ističući da već 12 mjeseci zaredom privatni poslodavci povećavaju broj radnih mjesta, što svjedoči o stabilnom oporavka američkog gospodarstva.