PRIPREMA ZA IZBORE

Obama ulaže milijarde u gay zajednicu

15.02.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nastavlja s podrškom prema američkoj gay zajednici - njegova vlada planira u proračunu za 2013. izdvojiti nekoliko milijardi dolara kako bi izgradila 'pravednu i stabilnu ekonomiju za LGBT zajednicu i nastavila braniti njihova prava', javlja crol.hr

Američki predsjednik, piše crol.hr, investirat će u sedam područja koja se tiču LGBT zajednice, a sve u cilju sprječavanja bullyinga, zločina iz mržnje i obolijevanje od HIV/AIDS-a.

1. Osnaživanje antidiskriminacijskih zakona

Budžet previđa povećanje financijskih ulaganja za Službu za odnose sa zajednicom pri Uredu za pravosuđe u svrhu borbe protiv zločina iz mržnje. Iznos je 14 milijuna dolara, odnosno povećanje od četiri posto u odnosu na proračun za 2012. godinu. Novac će otići u ruke Komisije za jednake mogućnosti pri zapošljavanju (Equal Opportunity Employment Commission - EEOC), koja je odgovorna za pritisak na federalne vlasti da zakonski kažnjavaju sve poslodavce koji diskriminiraju na temelju seksualne orijentacije.

2. Suzbijanje zločina iz mržnje

Budžet predviđa povećanje financija za Službu za odnose sa zajednicom radi jačanja borbe protiv zločina iz mržnje.

3. Borba protiv bullyinga
Državni proračun izdvojit će čak 86 milijuna dolara za državne i lokalne obrazovne agencije pod okriljem programa Ureda za obrazovanje 'Uspješni, sigurni i zdravi studenti'. Ured će financirati i poticati aktivnosti usmjerene na prevenciju i smanjivanje konzumacije droga, sprečavanje nasilja, zlostavljanja i bullyinga, kao i promocije studentskog mentalnog, fizičkog i emocionalnog zdravlja.

4. Ulaganje u istraživanja o HIV/AIDS-u i prevenciju obolijevanja

Proračun kao prioritet stavlja HIV/AIDS problematiku, i to ponajviše među visokorizičnim skupinama i marginaliziranim zajednicama, u što ulaze gej i biseksualni muškarci, afroameričko i latinoameričko stanovništvo te korisnici opojnih sredstava. U proračunu za ovu godinu, na HIV/AIDS područje izdvojeno je 27,7 milijardi dolara, a za 2013. previđeno je 28,5 milijardi dolara.

5. Širenje programa Ryan White

Proračun obuhvaća porast od 75 milijuna dolara za zaštitu i tretman osoba oboljelih od HIV/AIDS-a kroz program Ryan White. Odvojit će se i milijarda dolara za ostale programe usmjerene na prevenciju AIDS-a i ovisnosti o drogama, što je povećanje od 67 milijuna dolara u odnosu na 2012. godinu.

6. Kućna pomoć osobama oboljelim od HIV/AIDS-a
U državnom proračunu planira se izdvojiti 330 milijuna dolara za zapošljavanje osoba koje bi pomagale oboljelima od HIV/AIDS-a u njihovim kućanstvima, kao i njihovim obiteljima.

7. Globalna prevencija AIDS-a
Na ovu točku proračuna odlazi čak četiri milijarde dolara i odnosi se na razdoblje od 2013. do 2016. godine. Osim na AIDS, novac odlazi na prevenciju i liječenje malarije i tuberkuloze.