DOBRODOŠLICA U NATO

Obama u travnju dolazi u Hrvatsku?

04.02.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama mogao bi u travnju doći u Zagreb, prenosi tjednik Globus, oslanjajući se na izvor blizak Bijeloj kući

Hrvatsku i Albaniju, kao nove članice NATO saveza, novi američki predsjednik trebao bi posjetiti nakon samita u Strasbourgu.

Jedna od nepotvrđenih varijanti prvog Obaminog posjeta Europi obuhvaća i glavni grad Hrvatske. Obama će vjerojatno 2. travnja biti na sastanku grupe G20 u Londonu, nakon čega se 3. i 4. travnja prvi put sastati s liderima NATO članica na povijesnom samitu Saveza koji slavi 60 godina. Poslije tog sastanka Obama bi, najavljuju diplomati, mogao na nekoliko sati otići u posjet jednoj od novih članica NATO-a. Ako odabere Zagreb, Hrvatska bi dobila simbolično mjesto u svjetskoj povijesti, pogotovo zato što je od prošlog posjeta bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha prošlo jedva godinu dana.

Ako iz nekog organizacijskog razloga ne dođe do tog novog povijesnog posjeta, hrvatski i albanski predsjednici će kao i premijeri dobiti posebnu pozivnicu za dolazak u Bijelu kuću na susret s Obamom u svibnju, navode izvori.

Susret Baracka Obame s Ivom Sanaderom i Stjepanom Mesićem bio bi vrhunac ofenzive hrvatske vanjske politike koju je Vlada pokrenula kako bi sasvim otvorila put prema euroatlantskim integracijama.

Sanader, koji većinu svojih postignuća temelji na vanjskopolitičkim uspjesima, sada na samom kraju mora okrenuti spor sa Slovenijom u hrvatsku korist. Sljedeća dva tjedna će putovati i od europskih lidera tražiti pomoć i rješenje.