CRNO JE U BIJELOM

Obama u ruskoj reklami za sladoled od čokolade

27.03.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Ruska marketinška agencija koja je upotrijebila lik američkog predsjednika Baracka Obame kako bi promovirala novi sladoled od vanilije i čokolade izazvala je bijes i žestoku reakciju skupina za ljudska prava i zapadnih medija, koji kampanju smatraju vulgarnom

MOSKVA – Promocija novog brenda tvrtke iz Jekatarinburga pod imenom Duet uzburkala je duhove na Zapadu jer prikazuje kompjuterski obrađenu karikaturu koja nemalo podsjeća na američkog predsjednika kako stoji ispred Kongresa uz slogan: 'On je na svačijim usnama - crno je u bijelom'. Rusi su optuženi za rasizam.

'Željeli smo napraviti zabavnu i veselu reklamu, baš poput užitka i zadovoljstva s kojim se jede sladoled', rekao je za Reuters Jevgenij Primačenko, kreativni direktor agencije koja je napravila kampanju. 'Ovdje je samo riječ o sladoledu od vanilije punjenom čokoladom', dodao je Primačenko. 'Odlučili smo: zašto ne iskoristiti medijsku pompu koja prati prvog crnog američkog predsjednika u javnosti na jedan potpuno apolitičan način?'

Istaknuti ruski aktivist za ljudska prava Lev Ponomarjov napao je reklamu nazvavši je 'vulgarnom eksploatacijom nekih političkih simbola u svrhu komercijalnih interesa'.

Dodao je: 'Ne smatram da je osoba koja je stvorila ovu reklamu nužno rasist, ali naše društvo je u cijelosti ksenofobno'. Rusija se suočava s rastućim problemom rasističkih napada na tamnopute imigrante.

Primačenko je priznao da je njegova reklamna agencija primila negativne komentare od stranih kolega koji su kampanju nazvali ksenofobnom, pa čak i rasističkom, ali kaže da isto tako nitko iz Rusije nije kritizirao njihov uradak: 'Naši klijenti su u potpunosti zadovoljni, a to je najvažnije. I sam sam kupio ovaj sladoled danas i iznimno je ukusan'.