NOVO OTKRIĆE ZVIŽDAČA

Obama tapšao Medvedeva, a NSA ga prisluškivao

17.06.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Povodom današnjeg sastanka svjetskih sila - članica skupine G8 britanski Guardian objavio je dokaze o američko-britanskom prisluškivanju drugih delegacija na summitu G20 prije četiri godine

Guardian piše da je američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) ostalim delegacijama nadzirala računala i da su presretani telefonski razgovori. Mnogi od uhođenih sudionika tog sastanka danas su ponovno u Londonu, pa je za očekivati da će američkim i britanskim kolegama postaviti neugodna pitanja.

Dokaze je Guardianu dostavio bivši nižerangirani zaposlenik CIA-e Edward Snowden koji se ovih dana prometnuo u jednog od najpoznatijih zviždača u povijesti otpora državnoj kontroli u 21. stoljeću.

Britanski dnevnik piše da su otočki špijuni u tajnoj sobi imali golemi ekran na koji su pristizali svi podaci o komunikacijama na summitu. Bilo je angažirano čak 45 analitičara koji su bez prestanka pratili tko s kim razgovara, a moguće je da su svoja saznanja prenosili britanskim, kanadskim, australskim i novozelandskim sudionicima kakao bi imali prednost u pregovaranju. Navodno je najviše bila praćena turska delegacija.

Posebnu pozornost izazvao je izvještaj NSA o pokušaju špijuniranja ondašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i njegove pratnje. Navodno su špijuni pokušali prisluškivati telefon ruskog predsjednika, i to samo nekoliko sati nakon prvog sastanka Medvedeva i Baracka Obame u povijesti, na kojem su oba lidera izrazila želju da poprave odnose svojih zemalja i izgrade odnos uzajamnog povjerenja.