NEW YORK TIMES TVRDI

Obama stoji iza internetskih napada na Iran!

01.06.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama stoji iza pojačanih internetskih napada na iranski nuklearni program, bez obzira na činjenicu da je 2010. slučajno otkriven snažni informatički virus Stuxnet, objavio je u petak dnevnik New York Times

Ti napadi, započeti tijekom predsjedanja Georgea W. Busha pod tajnim imenom Olimpijske igre, prvi su takve vrste koje su pokrenule SAD, tvrdi dnevnik.

U programu se navodno koristio kod koji su stvorili Izraelci, dodaje NYT, uz dodatak da se njegov članak temelji na nizu susreta vođenih tijekom 18 mjeseci s bivšim i sadašnjim američkim, europskim i izraelskim dužnosnicima, a nadahnut je knjigom novinara Davida Sangera 'Confront and Conceal: Obama's Secret Wars and Surprising Use of American Power', koja će sljedećeg tjedna biti objavljena.

Internetski napadi, kojima se željelo spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje i izbjeći preventivni napad Izraela na Iran jako su poremetili instalaciju sadržaja u nuklearnom postrojenju u Natanzu, dodaje dnevnik.

Iako su visoki dužnosnici američke administracije željeli prekinuti program napada, Obama je u konačnici naredio da se oni nastave i tjedan dana nakon otkrića Stuxneta, nova verzija programa privremeno je onesposobila tisuću od pet tisuća centrifuga, koliko je tad imao Iran, tvrdi NYT.

Stručnjaci su dugo sumnjali da je Stuxnet djelo SAD i Izraela, ali to nijedna od tih zemalja nije priznala.

NYT je članak objavio u trenucima dok je ruski proizvođač antivirusnih programa Kasspersky Lab u ponedjeljak obznanio kako je otkrio novi, dosad potencijalno najrazorniji virus, nazvan Flame ili Flamer, koji se koristi kao 'cyberoružje' protiv nekoliko zemalja.