STAO U OBRANU JUŽNE KOREJE

Obama Sjevernoj Koreji prijeti jačom izolacijom

11.11.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pozvao Sjevernu Koreju da surađuje s međunarodnom zajednicom i odustane od nuklearnog programa ili će život svog naroda dodatno otežati te je poručio da Washington neće nikada odustati od svoje obveze obrane Južne Koreje

'Sjeverna Koreja nastavlja razvijati nuklearno oružje, no time će se samo još više izolirati i učiniti nesigurnijom. Ali za Sjevernu Koreju postoji i drugi put', rekao je Obama u američkoj vojnoj bazi 100 kilometara južno od demilitarizirane zone koja dijeli dvije Koreje.


Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su otkako su Washington i Seul optužili Pjongjang za potapljanje južnokorejskog broda u ožujku pri čemu su 46 mornara izgubila život.

To je put 'konfrontacije i provokacije', rekao je Obama i poručio Pjongjangu 'neka se ne zavarava' jer 'Sjedinjene Države neće nikada odustati od svoje obveze da brane sigurnost' Južne Koreje.

SAD, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja nastoje Sjevernu Koreju nagovoriti na odustajanje od nuklearnog oružja. Pjongjang je prvi nuklearni pokus izveo 2006., a drugi 2009., mjesec dana pošto je prekinuo šesterostrane pregovore.

Obama će o Sjevernoj Koreji razgovarati na sastancima s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-bakom i s kineskim Huom Jintaoom na rubu summita skupine G20 u četvrtak i petak.

Summit se održava nekoliko tjedana prije 60. godišnjice izbijanja Korejskog rata, a jedna od posljedica tog rata je 28.500 američkih vojnika koji su još raspoređeni u Južnoj Koreji.