DESET GODINA OD 11. RUJNA

Obama se boji 'vuka samotnjaka'

17.08.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u utorak, pred desetu obljetnicu napada 11. rujna, da se Amerika ne treba toliko bojati 'velike' i 'organizirane' terorističke akcije, koliko napada 'vuka samotnjaka'.

'Najvjerojatniji scenarij na koji se moramo pripremiti jest akcija 'vuka samotnjaka', a ne dobro organiziran teroristički napad velikih razmjera', rekao je za CNN u okviru putovanja autobusom po trima važnim državama na sjeveru zemlje.

'Ipak, moramo biti na oprezu. Odsada moramo uvijek biti pripravni, to je u samoj naravi naše zadaće', rekao je Obama pozivajući na 'sveobuhvatne' mjere sigurnosti i na 'pojačan oprez' uoči desete obljetnice terorističkih napada na SAD.

Predsjednik je odgovarao na pitanja o mogućnosti napada s obzirom na obilježavanje obljetnice i pogibiju Osame bin Ladena.

Obama je rekao da američki čelnici 'stalno prate moguće opasnosti' i da je SAD svojim kampanjama 'znatno oslabio' Al Kaidu i pretvorio je u 'organizaciju s puno manjim kapacitetima danas nego prije dvije ili tri godine'.

'U ovom trenutku nas posebno zabrinjava opasnost od 'vuka samotnjaka', nekoga tko bi mogao počiniti pokolj velikih razmjera samo s osobnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj', istaknuo je, misleći pritom na Andersa Behringa Breivika, optuženog za pokolj 77 osoba u Oslu 22. srpnja.

Obama je u ponedjeljak krenuo u obilazak triju ključnih država na sjeveru zemlje kako bi popravio svoj ugled, oslabljen 15 mjeseci uoči predsjedničkih izbora na kojima se kani kandidirati.