SAMIT DVIJU AMERIKA

Obama: SAD želi novi početak s Kubom

18.04.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je na svečanom otvaranju 5. samita dviju Amerika na Trinidadu poručio da su 'Sjedinjene Države spremne za novi početak s Kubom', pridonoseći zamahu koji posljednjih dana naznačuje moguću obnovu odnosa Washingtona i Havane nakon 47-godišnjeg prekida

Govoreći o odgovornosti okupljenih čelnika da osiguraju građanima svojih zemalja život u 'demokratskim društvima', Obama je rekao da je 's tim ciljem SAD spreman za novi početak s Kubom'.

Izrazio je spremnost da se američka administracija uključi u izravne razgovore s kubanskom vladom o širokom spektru pitanja, od 'ljudskih prava, slobode govora i demokratskih reformi do droge, migracija i gospodarskih pitanja'.

'Dopustite mi da budem jasan. Ja nisam zainteresiran za pričanje zbog samog pričanja, već ja vjerujem da mi možemo pokrenuti američko-kubanske odnose u novom smjeru', rekao je Obama.

Obama je okupljenim čelnicima iz 34 zemlje predložio stvaranje energetskog i klimatskog partnerstva dviju Amerika, pozvao na jačanje sigurnosti, suzbijanje organiziranog kriminala i trgovine drogom u regiji. On je najavio američku pomoć za one koji su najteže pogođeni gospodarskom krizom, iz paketa od 448 milijuna dolara koji zatražio od Kongresa, te objavio osnivanje Zaklade za mikrofinanciranje rasta.

Najveća strka na 5. samitu dviju Amerika stvorena je oko zemlje koja ne sudjeluje na njemu - Kube. Po jednoj strani stvara se pritisak za ukidanje trgovinskog embarga SAD-a, koji je na snazi od 1962. godine, a po drugoj traži se vraćanje Kube u Organizaciju američkih država (OAS) iz koje je ta najveća karipska država isključena iste 1962. godine, zbog komunističkog sustava.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez zaradila je pljesak kad je na otvaranju pozvala SAD da ukine 'anakronizam koji embargo prema Kubi predstavlja danas'.

Glavni tajnik OAS-a Jose Miguel Insulza najavio je da će tražiti vraćanje Kube u organizaciju.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji zbog svoje teatralnosti uvijek može računati na veliku medijsku pozornost, najavio je da će blokirati prihvaćanje zajedničke izjave na skupu, za koju je potreban konsenzus, a organizatori strahuju da će on ponovno 'preoteti show', kao što je to učinio na prethodnom panameričkom samitu 2005. godine.

Obamin glavni savjetnik za ovaj samit Jeffrey Davidow odbacio je te prijetnje, ističući da je zajednička izjava dokument na 60 stranica koji je usuglašavan godinu dana na diplomatskim pregovorima.

Venecuelanska vlada u petak navečer je objavila fotografiju na kojoj se Chavez rukuje s Obamom na otvaranju samita. Uz fotografiju na kojoj se obojica široko osmjehuju, vlada je citirala Chaveza koji je rekao Obami: 'Ja želim biti tvoj prijatelj.'

Samit se nastavlja u subotu raspravama na trima plenarnima sjednicama na kojima će se govoriti o utjecaju globalne gospodarske krize na regiju, sigurnosti, razvoju čistih izvora energije, borbi protiv klimatskih promjena i drugim pitanjima.