POSLJEDICE URAGANA SANDY

Obama proglasio katastrofu; šteta najmanje 20 milijardi dolara

30.10.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Šteta od uragana Sandy koji udara po Istočnoj obali SAD-a mogla bi se popeti i do 20 milijardi dolara, objavio je procjenitelj katastrofa Eqecat. Neki ekonomisti, međutim, predviđaju da će ukupna šteta od uragana Sandy doseći i 100 milijardi dolara. Stvarni iznos štete vjerojatno će se kretati negdje u sredini navedenih iznosa, piše magazin Time, navodeći predviđanja profesora Petera Moricija sa Sveučilišta Maryland o šteti od 45 milijardi dolara

Uragan Sandy dosad je uzeo 17 života (16 u SAD-u i jedan u Kanadi) i ostavio bez struje gotovo osam milijuna ljudi. Zračne luke na Istočnoj obali i dalje su zatvorene, 50 kuća na području New Yorka sravnjeno je sa zemljom, a popustile su brane u New Jerseyju. Potopljen je velik dio Atlantic Cityja, uništena je slavna šetnica uz Atlantik. Milijuni ljudi jutro su dočekali u poplavljenim i oštećenim domovima.

Predsjednik Barack Obama proglasio je veliku katastrofu na području New Yorka, gdje je osim južnog Manhattana poplavljeno i sedam tunela podzemne željeznice pod East Riverom.

'Njujorška podzemna željeznica stara je 108 godina i nikada se nije suočila s katastrofom ovolikih razmjera', rekao je Joseph J. Lhota, predsjednik Metropolitan Transportation Authority (MTA).

Eqecat je objavio da bi se gubici od osigurane imovine mogli kretati od pet do 10 milijardi dolara, a ekonomska šteta od 10 do 20 milijardi dolara.

'Sandy je velika oluja i pogodila je 20 posto američkog stanovništva', navodi se u priopćenju Toma Larsena, višeg potpredsjednika Eqecata.

To procjenu štete zbog Sandy, koja je zaustavila javnu i poslovnu aktivnost na velikom području od Sjeverne Karoline do Massachusettsa, stavlja u red uragana Ike 2008. godine, ali većom od uragana Irene iz 2011. godine, koja je prouzročila štetu od oko 10 milijardi dolara.

Inicijalne procjene štete od prošlogodišnjeg uragana Irene kretale su se oko sedam milijardi dolara, ali je u konačnici iznosila između 10 i 15 milijardi. Morici sada predviđa slično povećanje inicijalnih procjena, temeljem veličine poharanog područja, broja Amerikanaca pogođenih Sandyjem (oko 60 milijuna ljudi) i mogućnošću da će velike urbane cjeline poput New York Cityja i Washington D.C.-ja nekoliko dana biti u potpunoj blokadi.

Moguće je da će šteta od Sandyja dosegnuti najveću štetu od uragana u povijesti SAD-a: uragan Long Island Express 1938. godine prouzročio je ekonomske gubitke od 47 milijardi dolara (u današnjoj vrijednosti) i uzeo stotine života na Istočnoj obali.

Zračne luke na Istočnoj obali počele su se zatvarati još u nedjelju navečer. Neki procjenjuju da neposredni gubici iznose 10 milijuna dolara dnevno, dok drugi predviđaju ukupni gubitak za avioindustriju u iznosu od 450 milijuna dolara.

S obzirom da je 'život stao' u najvećim urbanim područjima, analitičar Moodyja predviđa gubitke od 10 milijardi na dan.

No Sandy ne donosi samo loše vijesti. Iako uragan može nanijeti kratkoročnu štetu američkom BDP-u, Sandy će se dobro odraziti na pokazatelje o potrošnji građana koji su u strahu ispraznili police supermarketa. Građevinska industrija i trgovine s opremom za domaćinstvo poput Home Depota vjerojatno će u idućih nekoliko mjeseci bilježiti uspjehe u poslovanju.