EU I SAD OSUDILI NASILJE

Obama priprema intervenciju u Libiji?

21.02.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Sjedinjene su Države oštro osudile nasilno gušenje prosvjeda u Libiji te na temelju, kako kažu u SAD-u, vjerodostojnih vijesti o stotinama poginulih i ranjenih, prijete reakcijom 'svim odgovarajućim sredstvima'

State Department oštro je prosvjedovao zbog upotrebe 'smrtonosne sile protiv mirnih prosvjeda' u Libiji koju je zahvatio val nereda koji trese Bliski istok i sjever Afrike.

Dok Washington jača pritisak na Tripoli, jedan od sinova libijskog vođe Moamera Gadafija, Said al Islam, na državnoj je televiziji rekao da će se njegov otac boriti 'do zadnjega čovjeka' protiv narodnoga ustanka. No obećao je i dijalog o reformama i povećanje plaća.

'Analiziramo govor Saifa al Islama da vidimo kakve su mogućnosti za suvislu reformu', rekao je jedan američki dužnosnik u Washingtonu.

Vlada američkog predsjednika Baracka Obame signalizirala je da bi libijska vlada mogla trpjeti posljedice ne posluša li upozorenje da obuzda snage sigurnosti i poštuje pravo građana na prosvjede.

'Razmatramo sve prikladne akcije', rekao je taj američki dužnosnik, ali nije htio precizirati o kakvim bi postupcima moglo biti riječi.

Iako je osudila libijsko gušenje prosvjeda koji zahtijevaju kraj Gadafijeve četrdesetogodišnje vladavine, Amerika nije zatražila promjenu vlasti u Tripoliju.

EU traži prekid nasilja

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je na prekid nasilja u Libiji, dok je istodobno službeni Tripoli poručio EU da će prekinuti suradnju u borbi protiv ilegalne imigracije ako države članice EU-a nastave poticati prodemokratske prosvjede u toj zemlji.

'EU je zabrinut zbog razvoja događaja u Libiji i izvješća o velikom broju ubijenih prosvjednika', rekla je Ashton tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu. 'EU poziva libijske vlasti da pokažu suzdržanost u korištenju sile protiv mirnih prosvjednika', dodala je Ashton.

Mađarsko predsjedništvo EU-a ranije je objavilo da je Libija zaprijetila EU prekidom suradnje u borbi protiv ilegalne imigracije.

'Mađarski veleposlanik u Libiji bio je u četvrtak pozvan na razgovor i prenesena mu je poruka da će Libija suspendirati suradnju s EU-om u pitanjima imigracije ako EU nastavi izražavati potporu prodemokratskim libijskim prosvjednicima', rekao je glasnogovornik mađarskog predsjedništva.

Ashton je tijekom posjeta toj regiji prošli tjedan rekla da bi Libija trebala poslušati što joj prosvjednici govore i 'dopustiti slobodno izražavanje'.