VELIKO PRIZNANJE

Obama pozvao u pomoć hrvatskog fizičara

31.01.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Nobelovac Steven Chu, Obamin ministar energetike, imenovao je hrvatskog fizičara dr. Davora Pavunu jednim od recenzenata projekata u američkom ministarstvu energetike (DOE).

- To je za mene velika čast. Laički rečeno, to je kao da selektor brazilske nogometne reprezentacije izabere Slavena Bilića za savjetnika prilikom izbora igrača - rekao je dr. Davor Pavuna, koji će 23. veljače u Washintonu imati prvi sastanak oko recenzija projekata i izbora centara izvrsnosti.

Američko ministarstvo energetike imalo je prošle godine proračun od oko 24 milijarde dolara, a od njega se u Obaminu mandatu očekuje radikalan zaokret od politike bivšega predsjednika Georgea W. Busha. Izborom Stevena Chua za ministra energetike, što je povijesni presedan jer su nobelovci dosad imali savjetničke uloge, ali ne i u izvršnoj vlasti, novi američki predsjednik Barack Obama je nagovijestio promjene, piše Jutarnji list.

Među ciljevima nove američke energetske politike jest i stvaranje pet milijuna novih radnih mjesta investirajući barem 150 milijardi dolara u “zelene tehnologije” u idućih 10 godina.

- Recenziranje projekata za DOE bit će golemi izazov jer riječ je o avangardnim istraživanjima koja, među ostalim, uključuju nove materijale, visokotemperaturnu supravodljivost, tzv. zelenu energetiku i zelene tehnologije. Ta bi istraživanja trebala dovesti do nove energetske paradigme u svijetu - istaknuo je dr. Pavuna, koji je već sudjelovao u evaluaciji projekata za američku Nacionalnu zakladu za znanost (NSF) te za EU, Kanadu i Koreju.

Davor Pavuna (57) diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na Sveučilištu Cambridge. Znanstveno se usavršavao u Francuskoj, Australiji, Americi i Indiji. Posljednje 22 godine živi u Lausannei, gdje je profesor fizike na Ecole Polytechnique Federale (EPFL). Objavio je više od 150 znanstvenih radova te udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku. Također, dr. Pavuna potencijalni je kandidat za ravnatelja Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu.