DIPLOMATSKI USPJEH

Obama poziva premijerku Kosor u Bijelu kuću

01.10.2009 u 21:20

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor ubrzo će primiti poziv za službeni posjet SAD-u i bit će prva dužnosnica naše zemlje koja će u Bijeloj kući razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom

Tu su informaciju Večernjem listu potvrdila dva ozbiljna izvora u Washingtonu, ističući da hrvatska i američka diplomacija intenzivno rade na organizaciji susreta Kosor – Obama.

U Bijeloj kući nije tajna da Obamina administracija, a posebno državna tajnica Hillary Clinton, na čiji bi poziv u State Departmant sredinom listopada trebao doputovati ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, snažno podržavaju predsjednicu Vlade RH i pozorno prate politička događanja u Hrvatskoj.

Washington odobrava premijerkine prve korake u obračunu s korupcijom te njezino rješavanje problema sa Slovenijom i gospodarskom krizom. U Washingtonu procjenjuju da Hrvatskoj treba politička stabilnost za saniranje nagomilanih problema i za izlazak iz recesije te zaključuju da Vlada Jadranke Kosor ima snage za to. Neki nagađaju da će Bijela kuća s pozivom čekati izbor novog hrvatskog predsjednika.