UKIDANJE SUBVENCIJA

Obama poziva na prekid energetske ovisnosti

17.03.2012 u 20:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama je u subotu pozvao na prekid energetske ovisnosti Sjedinjenih Država kao i na ukidanje više milijardi dolara godišnjih subvencija za naftne kompanije

'Ne možemo ostati ovisni o drugim zemljama za naše energetske potrebe', rekao je Obama u tjednom govoru na radiju i internetu.

'Mi u Americi kontrolirano naše sudbine, dakle pred nama je izbor, prošlost ili budućnost', rekao je američki predsjednik nakon sve oštrijih kritika republikanaca njegove energetske politike.

Udruga američkih vozača (AAA) predviđa da će cijena benzina u SAD-u do svibnja iznositi prosječno 4,25 dolara za galon (3,8 litara), a danas stoji 3,83 dolara.

Između 1998. i 2004. cijena benzina je varirala između jedan i dva dolara.

Cijene benzina se jako razlikuju u raznim regijama i prošlog tjedna je jedna internet stranica koja prati cijene u 50 saveznih država istaknula cijenu od 5,09 dolara za galon u Los Angelesu.

Cijena benzina je od ključne važnosti, posebice tijekom izborne godine jer 76 posto Amerikanaca putuje na posao.

Obama je naglasio da cijena benzina ovisi od vanjskim čimbenicima. Predsjednik je također pozvao i na ukidanje četiri milijardi dolara godišnje fiskalnih olakšica naftnim kompanijama.

Precizirao je da računa da će Kongres izglasati ukidanje tih subvencija.