NAKON DVIJE GODINE

Obama ponovo pokreće suđenja u Guantanamu

07.03.2011 u 22:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je odobrio nastavak suđenja optuženima za terorizam koji se nalaze u pritvoru mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi, čime je završena dvogodišnja zabrana tih procesa

'Čvrsto vjerujem da je američko pravosuđe ključni dio našeg arsenala u ratu protiv Al Kaide i njezinih podružnica i nastavit ćemo koristiti sve aspekte našeg pravosudnog sustava, uključujući i sudove iz članka III, kako bi se osiguralo da naša sigurnost i naše vrijednosti jačaju', kazao je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Članak III. odnosi se na savezne civilne sudove. Prema Obaminoj izvršnoj uredbi, ministar obrane Robert Gates opozvat će odluku iz siječnja 2009, kojom se zabranjuje otvaranje novih predmeta protiv osumnjičenih za terorizam u pritvoru u Guantanamu.

Obama je nakon svoje inauguracije u siječnju 2009. objavio da će kontroverzni zatočenički centar u američkoj bazi na Kubi biti zatvoren u roku od godinu dana te da će glavnoosumnjičenima za terorističke napade na New York i Washington 11. rujna 2001. suditi civilni sudovi. Za ostale zatočenike, od kojih je glavnina u Guantanamu od 2002. predviđalo se prebacivanje u druge zemlje, prebacivanje u trajni pritvor na tlu SAD-a, a za neke i oslobađanje.

Nakon neuspjeha s pokušajem da se suđenje najodgovornijima za planiranje napada 11. rujna 2001. organizira u New Yorku te protivljenja prebacivanju zatočenika na neke lokacije u SAD-u, kao i skromnih rezultata s prebacivanjem zatočenika u druge zemlje, Obamina administracija je s najnovijom odlukom potvrdila da je teško naći zamjenu za Guantanamo i suđenja pred tamošnjim vojnim komisijama.

Prema posljednjim podacima, u Guantanamu su u veljači ove godine boravila 172 zatočenika.

Nova anketa pokazala je u ponedjeljak da se većini Amerikanaca predsjednik Barack Obama osobno sviđa, ali su oštro podijeljeni oko njegove politike.

Anketa Sveučilišta Quinnipiac pokazuje da je većini Amerikanaca Obama na osobnoj razini drag, ali kada je riječ o njegovoj politici, zemlja je podijeljena, kazao je stručnjak za ispitivanja javnog mnijenja Peter Brown za radio Glas Amerike.

'Gotovo tri od četiri Amerikanaca, ili 74 posto, kažu da im se predsjednik Obama osobno sviđa. No, samo 42 posto voli i njegovu politiku. To je vrlo veliki jaz i otvara pitanje oko njegova reizbora - hoće li prevladati njegova osobnost ili njegova politika', rekao je Brown.

Obama tvrdi da neki aspekti njegove gospodarske politike donose ploda. Najnoviji je izvještaj pokazao da je nezaposlenost sada ispod devet posto, na najnižoj razini u gotovo dvije godine.

Potpora za obnašanje predsjedničke dužnosti, Obami se poboljšala u više anketa tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, no politički analitičari kažu kako njegovi izgledi za ponovni izbor najviše ovise o poboljšanju gospodarskog stanja u SAD-u.