'KOLIKO ĆE NISKO IĆI?'

Obama pod paljbom zbog naklona caru Akihitu

17.11.2009 u 09:55

Bionic
Reading

State Department u ponedjeljak je odbio komentirati naklon američkog predsjednika Baracka Obame japanskom caru Akihitu, koji je izazvao oštru polemiku između liberalnih i konzervativnih medija u SAD-u

"State Department nema reakciju na to. Vidio sam novinska izvješća i siguran sam da je naklon bio namijenjen kao znak počasti caru", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly. Na pitanje je li State Department imao ulogu u pripremi protokola za susret i pozdravljanje predsjednika s carem, Kelly je kazao da nije siguran i uputio novinare da pitaju Bijelu kuću.

Konzervativni Fox News ističe kako Obama dubokim naklonom japanskom caru Akihitu možda nije narušio nijedan službeni protokol, ali ga kritičari kod kuće optužuju za loše vladanje.

Incident je uslijedio nakon Obaminog dubokog poklona saudijskom kralju Abdulahu u travnju, za koji je Bijela kuća rekla da nije bio naklon, unatoč brojnim kritikama.

No u Japanu, Bijela kuća nije imala argumenata protiv fotografije koja pokazuje Obamu u naklonu pod gotovo pravim kutom dok se rukuje s carom Akihitom, naveo je Fox News.

Umjesto nijekanja geste, dužnosnik administracije ju je branio, izjavivši za washingtonski internetski portal Politico da "Obama poštuje protokol" te da je pozdravljanje "ojačalo položaj i status SAD-a u Japanu", u kojem je naklon samo druga verzija rukovanja.

Pamela Eyring, predsjednica škole za protokol u Washingtonu, izjavila da nema čvrstoga pravila, ali da naklon nije primjeren kod susreta državnika. "Oni su ravnopravni ... nije korektno da se šef države nakloni drugom šefu države. To nije prikladno", izjavila je Eyring za Fox News. Ona je rekla kako je Obama jasno želio pokazati poštovanje, no dodala je da japanski carski par ne očekuje takvu gestu od zapadnih državnika.

Po većini ocjena, nema službenog protokola koji traži od predsjednika SAD-a, ili bilo kojeg Amerikanca da se nakloni stranom šefu države ili monarhu.

Drugi šefovi države ili dužnosnici, poput bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja, pozdravljali su japanskog cara rukovanjem, što je po riječima Eyring prikladan običaj.

Bivši predsjednik Bill Clinton bio je oštro kritiziran zbog toga što se blago naklonio japanskom caru 1994.

The Los Angeles Times se u naslovu o Obaminom naklonu Akihitu zapitao "Koliko će nisko ići?".

Tjednik Newsweek u online izdanju ocjenjuje da je gnjev zbog Obaminog naklona pretjeran i nekoristan, te da se jednoj takvoj gesti pridaje preveliki značaj.

"Obama nije prvi predsjednik SAD-a koji se naklonio pred stranim državnikom - Bill Clinton se naklonio Akihitu, Richard Nixon se naklonio njegovom ocu, caru Hirohitu, Dwight Eisenhower se naklonio francuskom predsjedniku Charles de Gaulleu", navodi Newsweek.

"Ni jedan od tih događaja nije izazvao katastrofalni kolaps američke moći u inozemstvu, pa neće ni Obamin. Predsjednik može istodobno biti i pun poštovanja i moćan. Zašto bi se sila pokazivala manjkom ljubaznog poštovanja tradicija", pita se Newsweek, nazivajući Obamin naklon - gestom ljubaznosti i dobre volje.