KORAK PREMA LEGALIZACIJI

Obama ozakonio medicinsku marihuanu u 14 država

20.10.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Američki ministar pravosuđa Eric Holder u ponedjeljak je izdao uputstvo saveznim tužiteljima da odustanu od progona u predmetima vezanim uz pacijente koji koriste marihuanu u medicinske svrhe, što zagovornici reforme kriminalizacije droga tumače kao prvi korak prema legalizaciji marihuane.

Holder je u uputi naveo da se u 14 saveznih država koje dozvoljavaju medicinsku uporabu marihuane, tužitelji trebaju usredotočiti samo na slučajeve trgovaca drogom visokog ranga, perače novca i ljude koji koriste državne zakone kao zaštitu za posao s drogom.

Potez ministarstva pravosuđa uslijedio je dan nakon što su u Senatu demokrati predložili zakon kojim bi se otklonio višestruki nerazmjer u kažnjavanju za posjedovanje kokaina u čvrstom obliku (crack) u odnosu na kokain u prahu, koji ima rasnu konotaciju jer je crack dominantna droga crnačkog stanovništva.

U Predstavničkom domu Kongresa u proceduri je prijedlog zakona kojim bi se osiguralo savezno financiranje za besplatne igle ovisnicima, što je odavno standard u svim razvijenim zemljama.

Takve zakonske mjere u predizbornoj kampanji zagovarali su predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden, najavljujući istodobno oštriji progon nasilnog kriminala i prodaje droge djeci.