IMIGRANTI I PRORAČUN

Obama otkrio očekivanja od drugog mandata

25.10.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama očekuje da će se tijekom njegova drugog predsjedničkog mandata usvojiti novi zakon o imigrantima i postići dogovor o smanjenju proračunskog deficita, a novinarima lista Des Moines Register otkrio je i kako vjeruje da će važnu ulogu u njegovoj pobjedi nad republikanskim protukandidatom igrati činjenica da je Republikanska stranka od sebe odbila jednu od najbrže rastućih etničkih skupina u SAD-u - hispanike

'S obzirom da ovo nije za objavljivanje bit ću vrlo izravan. Ukoliko osvojim drugi mandat veliki razlog bit će to što su republikanski kandidat i Republikanska stranka odbili od sebe najbrže rastuću demografsku skupinu u zemlji - latinoameričku skupinu', kazao je Obama u intervjuu vođenom u završnici kampanje za američke predsjedničke izbore koji se održavaju 6. studenoga.

Republikanski kandidat Mitt Romney zauzeo je u kampanji oštro stajalište prema ilegalnoj imigraciji što je omogućilo Obami značajnu prednost u anketema među hispanicima koji danas čine 16 posto američkog stanovništva i mogli bi odrediti pobjednike u izborno ključnim saveznim državama poput Nevade, Kolorada, Floride, Virginije i Ohia.

Njegov razgovor s urednicima lista nije bio predviđen za objavljivanje no nakon što se uredništvo lista požalilo na nametnuto ograničenje, Bijela kuća objavila je njegov transkript. Intervju je objavljen u srijedu uoči završnice predizborne turneje u kojoj će Obama obići osam saveznih država.

Obama je kazao da je uvjeren da će se sljedeće godine donijeti sveobuhvatna imigracijska reforma i da će unutar šest mjeseci postići dogovor s republikancima u Kongresu oko smanjenja proračunskog deficita.

Dva tjedna prije izbora Obama i Romney su izjednačeni u izgledima za osvajanje Bijele kuće i ogorčeno se bore za glasove ključnih skupina poput hispanika i žena.

U završnici kampanje pitanje odnosa prema pravima žena iskočilo je u prvi plan kada je u srijedu republikanac Richard Mourdock kazao kako je trudnoća koja je rezultat silovanja nešto što je Bog očito mislio da se treba dogoditi.

Obamin stožer oštro je nakon toga napao Romneya što se nije jasno ogradio od izjave povlačenjem televizijskih spotova potpore tom republikanskom kandidatu za Senat iz Indiane.

Reutersove ankete pokazuju da je utrka izjednačena i da Romney i Obama imaju potporu 47 odnosno 46 posto birača.