SUOSJEĆA S OBITELJIMA UBIJENIH

Obama osudio nijekanje genocida u Srebrenici

11.07.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj je izjavi u povodu 17. obljetnice genocida u Srebrenici izrazio svoje suosjećanje s obiteljima ubijenih Srebreničana te je osudio pokušaje da se niječe razmjer i karakter počinjenih zločina, a istodobno je istaknuo kako će ime tog grada ostati zauvijek simbolom najmračnijih zbivanja iz 20. stoljeća.

'11. srpnja odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća', stoji u Obaminoj izjavi dostavljenoj Hini iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Predsjendnik Obama je ocijenio kako se pravda koju zaslužuju žrtve djelimice ostvaruje na sudovima u Den Hagu i u Bosni i Hercegovini gdje počinitelji ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela. "Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se niječe nepobitna činjenica da je to bio genocid', ističe se u poruci američkog predsjednika.

Obama navodi i kako SAD žele nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji i dovelo do genocida u Srebrenici.

Predsjednik SAD navodi kako njegova zemlja ostaje uz građane BiH i na dan kada se pokapaju žrtve srebreničkog zločina izražavajući pri tom žaljenje obiteljima ubijenih zbog stradanja njihovih najmilijih.