ZDRAVSTVENA REFORMA

Obama osigurao većinu u Kongresu

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa kasno večeras će glasati o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj reformi, a informacije koje pristižu govore da su demokrati osigurali dovoljan broj glasova za prijedlog iza kojeg stoji predsjednik Barack Obama

Obama je u svojem grozničavom lobiranju, večer uoči povijesnog glasovanja, okupio svih 250 demokratskih zastupnika. Rekao im je da je 'zakon oblikovan kako bi pomogao svim Amerikancima', te da očekuje njihovu potporu. No i podcrtao da glasuju protiv samo ako u svom srcu vjeruju da zakon nije poboljšanje.

Izvori bliski Capitoll Hillu i Bijeloj kući potvrdili su CNN-u u nedjelju ujutro po američkom vremenu da je Obama osigurao dovoljnu većinu glasova, ali svi su bili složni da će neizvjesnost potrajati do kraja dana.

U subotu poslijepodne ljutita gomila desnih Tea Party prosvjednika obrušila se na pristaše reforme. Jedan od njih pljunuo je crnog zastupnika Emanuela Cleavera. A dok su jedni heroju borbe za ljudska prava dobacivali 'crnčugo', drugi su se gurali do dugogodišnjeg kongresmena iz Massachusettsa Barnie Franka i nazivali ga 'pederčinom'.

Incidenti su bili do te mjere agresivni da je morala intervenirati policija. Kongresmen James Clyburn izjavio je da nije doživio takav tretman otkako je vodio prosvjede za crnačka prava 1960-ih godina.

Zakonski paket nakon Kongresa ide na glasovanje u Senat kao proračunski zakon, a u tom je slučaju dovoljna natpolovična većina od 51 glasa koja je već osigurana. Nakon toga slijedi Obamin potpis u Ovalnom uredu i tada nastupa novo doba američkog zdravstva.

Po prvi puta od svakog Amerikanca bi se tražilo da nabavi zdravstveno osiguranje pod prijetnjom kazne od 700 dolara godišnje, a za poslodavce 2000 dolara po radniku kojega ne osiguraju. Zakonski paket predviđa trošak od 940 milijardi dolara za proširenje osiguranja na 32 milijuna Amerikanaca u sljedećih deset godina.