IZGLAĐIVANJE RASNIH TRZAVICA

Obama održao prvi 'pivski summit'

31.07.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Prvi 'pivski summit' održan je danas u Bijeloj kući. Obama je pivcem počastio afroameričkog profesora s Harvarda Henryja Louisa Gatesa i policijskog narednika Jamesa Crowleyja

'Međusobnim slušanjem mogu se riješiti svi problemi', pomirljiv je to, ali i suzdržan zaključak je tog prvog 'pivskog summita' održanog u Bijeloj kući. Nakon susreta Crowley je izjavio da su imali produktivan razgovor i zaključili su kako je uvijek bolje gledati u budućnost, nego u prošlost. Dvojica glavnih aktera nisu ponudila jedan drugom ispriku, no kazali su da su na summitu vodili 'džentlmenski' razgovor.

Obama je na ovaj neuobičajen način pokušao zagladiti rasni skandala koji se dogodio 16. srpnja. Tada je Crowley uhitio Gatesa ispred njegove kuće, misleći da je provalnik. Uhićenje profesora ponovno je povećalo rasne napetosti u SAD-u. Tomu je pridonio i Obama, kada je uhićenje okarakterizirao kao glupo postupanje policije. Uoči summita u Bostonu se dogodio rasistički ispad u policiji. Policijski časnik Justin Barrett uputio je e-mail u kojem Gatesa naziva majmunom iz džungle koji se hrani bananama.

Kasnije se Barrett ispričao, a njegov ga je odvjetnik pokušao opravdati da se primjedba nije odnosila na Gatesa osobno, već na njegovo ponašanje tijekom incidenta. Barrett je odmah suspendiran, a prijeti mu i gubitak posla, piše BBC.