'DOBRO OBAVLJEN POSAO'

Obama odlikovao likvidatore Osame bin Ladena

07.05.2011 u 08:47

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u petak vojnu bazu u Kentuckyju gdje se zahvalio i odao počast elitnoj postrojbi koje je izvela smrtonosni napad na Osamu bin Ladena u Pakistanu

Uz podršku javnosti pa čak i čestitke republikanskih kritičara za likvidaciju bin Ladena, Obama je počast pripadnicima elitne postrojbe odao na tajnom susretu u vojnoj bazi Fort Campbell, pet dana nakon objave da je vođa Al Kaide mrtav.

Komandosi koji su vodili napad na bin Ladena ispričali su Obami iz prve ruke što se događalo, a on im je dodijelio najviši predsjedničko odlikovanje koje vojna postrojba može primiti.

'To je prilika za mene da kažem u ime svih Amerikanaca i ljudi širom svijeta - dobro obavljen posao', rekao je Obama pripadnicima specijalne postrojbe i vojnicima koji su se vratili s misije u Afganistanu.

Obama je rekao da je 'pravda za Osamu bin Ladena' pokazala da njegova ratna strategija u Afganistanu daje rezultata. Ponovio je svoje obećanje da će na ljeto početi povlačiti vojnike iz te zemlje.

Obama je elitnu postrojbu posjetio dan nakon polaganja vijenaca na mjestu srušenih tornjeva 'Blizanaca' 11. rujna 2001. u New Yorku i nakon sve većeg broja pitanja o pojedinostima zračnog desanta u Pakistanu i likvidacije bin Ladena.

Priznanje SAD-a da je bin Laden bio nenaoružan kada je upucan u glavu te da je njegovo tijelo pokopano u more, što je rijetka praksa u islamu, naišlo je na kritike u muslimanskom svijetu i Europi, gdje neki upozoravaju na moguću reakciju protiv Zapada .

No, većina Amerikanaca pripadnike posebne postrojbe koja je ubila bin Ladena smatra nacionalnim herojima, a Obama je nekima od njih došao osobno zahvaliti.

Vojnici su se okupili u velikom hangaru za zrakoplove ukrašenom američkim zastavama u kojemu je odjekivala rokenrol glazba. Na zidu je visio ogroman transparent "dobro obavljen posao!".

U timu koji je izveo akciju bili su specijalci iz SEAL postrojbe koji su proteklih tjedana intenzivno pripremali noćni napad na bin Ladenovo utočište u Abotabadu.

Vojna baza u Kentuckyju dom je zračne postrojbe 'Night Stalkers', čiji su piloti helikoptera letjeli u misiji.

Obamin sastanak s pripadnicima elitne postrojbe održan je privatno kako bi se zaštitio njihov identitet i tajnovita priroda njihovog posla. Tajnovitost je bila tolika da su novinari koji putuju s Obamom bili uklonjeni iz njegove povorke i nisu mogli vidjeti čak ni vanjski dio centra u kojemu je održan susret.

Obama već ubire dobit od bin Ladena smrti jer najnovije ankete pokazuju da je nakon likvidacije najtraženijeg teroriste broj onih koji odobravaju Obaminu politiku skočio iznad 50 posto. No, to bi mogao biti kratkog vijeka ako se birači ponovno usredotoče na gospodarske probleme, nezaposlenost i visoke cijene benzina, što se smatraju ključnim pitanjima o kojima će ovisiti Obamine šanse za ponovni izbor iduće godine.

Ubojstvo bin Ladena olakšat će Obami obranu od kritika da je slab po pitanju nacionalne sigurnost, što su optužbe koje republikanci već desetljećima predbacuju demokratima.

Iako je Obama upozorio da ne treba trijumfirati nad smrti bin Ladena, čak su i njegovi politički protivnici izgleda spremni pustiti ga da uživa u uspjehu.

'Ovo je bio izvanredan tjedan za naš narod', rekao je vojnicima. 'Teroristički vođa koji je udario našu naciju 11. rujna nikada više neće ugroziti naš narod', kazao je ali i upozorio da i dalje predstoji 'vrlo teška borba'.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney inzistirao je ranije na tome da Obama nije likovao zbog bin Ladenove smrti te da je svjestan kako je rat protiv Al Kaide daleko od završetka.

Al Kaida je u petak potvrdila da je bin Laden mrtav i najavila više napada na Zapadu.

Američki dužnosnici upozoravaju da je Al Kaida i dalje opasna, iako je ozbiljno oslabljena gubitkom bin Ladena, te da je vrijeme za dodatne napore kao bi se tu terorističku mrežu uništilo.

Nakon ubojstva bin Ladena Obama se već susreće s pritiskom da ubrza izlazak SAD-a iz nepopularnog rata u Afganistanu, deset godina nakon što je Washingtona pomogao srušiti afganistanske talibane.