KOMEMORACIJA U ARIZONI

Obama odao počast žrtvama u Tusconu

13.01.2011 u 08:57

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je na komemoraciji u Tucsonu u Arizoni, odao počast žrtvama subotnjeg napada na politički skup u tom gradu, pozivajući Amerikance na prevladavanje međusobnih podjela i na unošenje više civiliziranosti u javnu raspravu

Obama je govorio u dvorani sveučilišta Arizona pred otprilike 13.000 ljudi, a još je toliko njegov govor pratilo na velikim ekranima na obližnjem nogometnom stadionu, na komemoraciji za šest poginulih i 13 ranjenih u ubilačkom pohodu 22-godišnjeg mladića na lokalni skup birača.

Američki predsjednik i prva dama Michelle Obama ranije su u bolnici posjetili kongresnicu Gabrielle Giffords, teško ranjenu u napadu koji je potresao SAD. Giffords je još u kritičnom stanju, a Obama je rekao da je tijekom posjeta prvi puta otvorila oči. Predsjednički par posjetio je i ostale ranjene u napadu.

Većinu govora Obama je posvetio odavanju počasti pojedinim žrtvama, a posebno najmlađoj među njima, devetogodišnjoj djevojčici Christine Taylor Green

'Želim ispuniti njezina očekivanja, da naša demokracija bude onoliko dobra koliko je Christina to zamišljala... Obvežimo se kao Amerikanci da ćemo stvoriti zemlju koja će zauvijek biti vrijedna njezina blagog, sretnog duha... Svi trebamo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da ova zemlja ispuni očekivanja naše djece', rekao je Obama, čiji je polusatni govor često prekidan pljeskom i dizanjem na noge cijele dvorane.

Obama je poimence odao počast ubijenima u napadu, kao i građanima koji su svladali napadača i pomogli ranjenima do dolaska hitne pomoći.

Tragični događaj u Tucsonu otvorio je nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike, kakva se rabila u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji za kongresne izbore, u poticanju nasilja, pri čemu su liberalni političari i mediji okrivili konzervativce i pokret Tea Party za stvaranje klime nesnošljivosti.

Obama je upozorio Amerikance da moraju nadvladati svoje podjele i da 'tragediju u Tucsonu ne smiju koristiti kao još jednu prigodu da se okrenu jedni protiv drugih'.

Pozvao je na više smjernosti, umjesto upiranja prstima jednih na druge i okrivljavanja za pokolj upozorivši da motivi napadača još nisu poznati.

'Iskoristimo ovu priliku da pažljivije slušamo jedni druge, da izoštrimo naše instinkte za empatiju i prisjetimo se svega što povezuje naše nade i snove', rekao je Obama.

Poručio je sugrađanima da u vremenima oštre polarizacije stajališta treba na trenutak stati i osigurati da se jedni drugima obraćaju tako da liječe rane, a ne da ih otvaraju.

'Smrt tih divnih ljudi treba nas sve potaknuti da budemo bolji... Ako njihova smrt unese više civiliziranosti u našu javnu raspravu, postat ćemo sposobniji suočiti se s izazovima pred kojima zemlja stoji, na način koji bi njih učinio ponosnima', naglasio je Obama pozdravljen ovacijama.

Obama se u bolnici susreo i sa 20-ak članova osoblja hitne službe, koji su u subotu prihvatili žrtve napada, a u dvorani Sveučilišnog centra McKale, nasamo je razgovarao s članovima obitelji ubijenih.