SANDY NA ISTOČNOJ OBALI

Obama obećao pomoć stradalima u uraganu

01.11.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u srijedu stradalima u oluji Sandy da će im savezna država "dugoročno" pomagati, pošto je na obali New Jerseyja obišao mjesta u kojima je uragan pričinio štetu, dok je njegov protukandidat Mitt Romney nastavio predizbornu utrku pazeći da ne napada aktualnog predsjednika

"Bit ćemo ovdje dugoročno", rekao je Obama koji je u pratnji guvernera te države Chrisa Christieja posjetio sklonište u Brigantineu, nedaleko od Atlantic Cityja. "Nećemo trpjeti nikakvu birokraciju. Učinit ćemo tako da što prije dobijete pomoć", dodao je predsjednik. Rekao je da je svojim suradnicima naredio da "za 15 minuta" moraju odgovoriti na pozive stradalih lokalnih zajednica za pomoć.

"Moja glavna poruka je da je cijela zemlja vidjela što se dogodilo. Svi znaju koliko je teško New Jersey pogođen", kazao je Obama poručivši stradalima da "misli i moli za njih".

"Sada je najvažnije ponovo uspostaviti opskrbu električnom energijom. Čim se opskrba normalizira (...) dolazi na red raščišćavanje", dodao je, pošto se prethodno s Christiejem u helikopteru provezao iznad atlantske obale te države koju je poharala oluja što se u ponedjeljak i u utorak sručila na sjeveroistok Sjedinjenih Država, usmrtivši najmanje 49 osoba u Sjevernoj Americi.

Dok se život pomalo vraća u normalu usprkos golemoj šteti, napose u New Yorku, Obama je do četvrtka prekinuo svoju kampanju. Izbori se održavaju u sljedeći utorak.

Christie, republikanac poznat po svojoj iskrenosti, pružio je Romneyju veliku potporu u kampanji, ali od utorka pohvalno govori o Obami zbog njegova upravljanja krizom.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je u srijedu da "sada nije vrijeme za politiku" i da se Obama usredotočio na svoju zadaću čelnika izvršne vlasti kako bi koordinirao operacijama saniranja štete.