VELEPOSLANICA POZVANA U MVP

Obama obećao Hollandeu da će prekinuti špijuniranje

24.06.2015 u 20:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u razgovoru telefonom s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom ponovio obvezu 'prekida metode iz prošlosti, neprihvatljive među saveznicima' u vezi špijuniranja, izvijestio je ured francuskog predsjednika

Tijekom razgovora na inicijativu Hollandea nakon otkrića američkog špijuniranja trojice francuskih predsjednika od 2006. do 2012., ponovljena su načela koja trebaju određivati odnose među saveznicima glede obavještavanja, navela je Elizejska palača u priopćenju.

Predsjednik Obama je nedvosmisleno ponovio da se čvrsto obvezao u studenom 2013., nakon afere Snowden i ponovio tijekom državnog posjeta Francoisa Hollandea u veljači 2014. da je SAD prekinuo te metode koje su se zbivale u prošlosti i koje su neprihvatljive među saveznicima, naglašava ured francuskog predsjednika.

Francuski obavještajni dužnosnici uskoro odlaze u posjet Washingtonu radi jačanja suradnje, navodi se u priopćenju.

Valls poziva SAD da popravi štetu nanesenu prisluškivanjem

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u srijedu da SAD mora sve učiniti kako bi popravio štetu uzrokovanu otkrićem američkog prisluškivanja najviših francuskih dužnosnika i zauzeo se za 'kodeks lijepog ponašanja' između dviju savezničkih zemalja.

'Sjedinjene Države moraju shvatiti ne samo opasnost koju takvo djelovanje predstavlja za naše slobode nego i sve učiniti, i to brzo, kako bi popravile štetu koju to nanosi odnosima savezničkih zemalja i između SAD-a i Francuske', rekao je Valls u Nacionalnoj skupštini.

Premijer se zauzeo za to da se između dvije zemlje uvede 'kodeks dobrog ponašanja u pogledu obavještajnih djelatnosti i poštivanja političkog suvereniteta", kritizirajući 'neprihvatljive postupke' jedne 'prijateljske' zemlje.

Priznao je ipak da otkriće prisluškivanja trojice francuskih predsjednika 'nikoga ne čudi'. 'O tome je već bilo riječi između ljeta 2013. i putovanja predsjednika Hollandea u SAD početkom 2014. Francuske vlasti tražile su jasna i iskrena objašnjenja. Naši američki prijatelji dali su obećanja. Treba ih se sjetiti i strogo ih poštivati', rekao je.


Američka veleposlanica pozvana u francuski MVP

Američka veleposlanica u Francuskoj pozvana je u srijedu u francusko ministarstvo vanjskih poslova kako bi odgovorila na pitanja o nedavnim otkrićima da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) špijunirala najviše francuske dužnosnike, prenose agencije.

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je ocijenio 'neprihvatljivim' vijesti da je SAD špijunirao Francusku. Nakon izvješća WikiLeaksa da je NSA prisluškivala njega i njegova dva prethodnika, Hollande je održao sastanak s najvažnijim ministrima i vojnim zapovjednicima.

'Francuska neće tolerirati djela koja prijete sigurnosti i zaštiti njezinih interesa', navodi se u priopćenju predsjedničkog ureda, prenosi Reuters.

Hollande je na sastanku najavio da će kasnije u srijedu nazvati svog američkog kolegu Baracka Obamu kako bi s njim razgovarao o aferi prisluškivanja.

Američko Nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je izjavu u kojoj se navodi da ne prisluškuje i da neće prisluškivati Hollandeove komunikacije, ali se u toj izjavi ništa ne navodi o tome jesu li u prošlosti francuski predsjednici bili prisluškivani.

Prema dokumentima objavljenim u utorak u listu Liberation, američke obavještajne službe prisluškivale su između 2006. i 2012. godine tri posljednja francuska predsjednika - osim Hollandea prisluškivani su i Jacques Chirac (1995.-2007.) i Nicolas Sarkozy (2007.-2012.), navodi AFP.

Francuska je također najavila da će u SAD poslati svog visokog obavještajnog dužnosnika koji bi s američkim dužnosnicima trebao razgovarati o izvješću WikiLeaksa, rekao je glasnogovornik vlade Stephane Le Foll.

Najnovija afera prisluškivanja uslijedila je nakon nedavnog sličnog skandala s američkim prisluškivanjem najviših njemačkih dužnosnika među kojima i kancelarke Angele Merkel.