GADAFIJU JOŠ JEDNA ŠANSA

Obama ne misli napasti Libiju. Još

18.03.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Barack Obama u današnjem, dugoočekivanom govoru o stanju u Libiji dao je Moameru Gadafiju još jednu šansu prije nego što osjeti posljedice svoje ofenzive na pobunjenike

No u vrijeme Obaminog govora Gadafijeve snage kršile su prekid vatre napadom na Mistratu u kojem je poginulo najmanje 25 osoba.

Ipak, američki predsjednik nije najavio vojnu intervenciju, kako su se mnogi nadali. 'Gadafi sada ima izbor. Primirje se mora provesti odmah, mora se povući od gradova koje drže pobunjenici te obnoviti dostavu vode i struje', rekao je Obama i Gadafiju poručio da se o ovim uvjetima ne može pregovarati. 'Ako do toga ne dođe, osjetit će posljedice', priprijetio je Obama, piše BBC.


Obama je poručio Gadafiju da prestane ubijati vlastiti narod koji želi drugačiju budućnost. Iako prave intervencije za sada neće biti, već sutra bi francuski i britanski vojni zrakoplovi mogli simbolično prelijetati Libiju.
Sjedinjene Države će, zajedno s drugima, vojno djelovati protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija, ako on ne zaustaviti sve napade protiv Libijaca, izjavio je u petak američki predsjednik Barack Obama, u prvom istupu nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN o uvođenju zone zabrane leta u Libiji.

Gadafi je, po njegovim riječima, izgubio legitimitet ubijajući civile, a 'međunarodna zajednica je, suočena s nepravdom, djelovala brzo'. Američki predsjednik zatražio je da Gadafi prestane napadati civile i povuče svoje vojnike, te istodobno dopusti dopremu humanitarne pomoći do svih Libijaca.

'Prekid vatre mora se odmah primijeniti. To znači da svi napadi na civile moraju prestati. Gadafi mora zaustaviti napredovanje svojih postrojbi...mora se omogućiti doprema humanitarne pomoći svim Libijcima', rekao je Obama u govoru nakon sastanka s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući, koji je izravno prenosio CNN.

'O tim uvjetima se ne može pregovarati. Ti uvjeti nisu podložni pregovorima', naglasio je. Obama je zaprijetio 'vojnom akcijom' ako se ti uvjeti ne ispune, upozorivši da će libijski vođa ubiti 'tisuće' svojih ljudi, ako ga se ne zaustavi.

Istodobno je naglasio da 'SAD neće razmjestiti kopnene postrojbe u Libiji, niti koristiti silu izvan dobro određenog cilja, a to je zaštita Libijaca'. Sjedinjene Države, po njegovim riječima, 'nisu tražile ovakav ishod'.

Obama je najavio da će državna tajnica Hillary Clinton u subotu otputovati u Pariz na sastanak sa saveznicima. Za koordinaciju među saveznicima, Obama je rekao da je 'upravo način kako međunarodna zajednica treba djelovati', te naglasio da je odluku donio s uvjerenjem kako je akcija u Libiji nužna, te da SAD neće djelovati sam.