KRAJEM LJETA 2012.

Obama najavio povlačenje 33.000 vojnika iz Afganistana

23.06.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je rekao da će do kraja godine iz Afganistana povući 10.000 američkih vojnika, a do kraja ljeta 2012. godine njih ukupno 33.000

U govoru koji je prenosila televizija Obama je naznačio promjenu u politici SAD-a nakon desetljeća rata u Afganistanu i rekao da će se nakon prvog smanjenja broja vojnika američki vojnici nastaviti postupno povlačiti do kraja 2014. kada bi Afganistanci trebali u potpunosti preuzeti odgovornost za sigurnost u zemlji.

'Ameriko, vrijeme je da se usredotočimo na gradnju države ovdje u domovini', rekao je Obama.

Obama je rekao da Sjedinjene Države mogu povući vojnike s obzirom da se Al Kaida sada našla pod najvećim pritiskom od napada 11. rujna 2001. godine.

Obama je rekao da će se SAD pridružiti inicijativama za pomirbu među narodom Afganistana, uključujući i talibane. 'To je početak, ali ne i kraj našeg napora da postupno zaključimo taj rat', rekao je Obama, napomenuvši i da u Afganistanu ostaju još mnogi veliki izazovi.

Britanski premijer David Cameron rekao je da se potpuno slaže s američkim predsjednikom Barackom Obamom što se tiče nastavka pritiska na afganistanske pobunjenike, usprkos smanjenju broja vojnika, priopćio je u četvrtak Downing Street.

Dvojica čelnika su razgovarala telefonski nekoliko sati prije Obamine očekivane objave početka kraja rata. Američki predsjednik je obavijestio britanskog premijera o najnovijim događajima na terenu i o njihovu 'utjecaju na vremenski plan povlačenja američkih pojačanja' poslanih prije 18 mjeseci.

'Premijer je rekao da se potpuno slaže s predsjednikovom ocjenom, istaknuvši velik napredak postignut na polju prijenosa sigurnosnih ovlasti', dodaje Cameronov ured u priopćenju.

Dvojica predsjednika se 'slažu da će u određenom trenutku napredak u prijenosu ovlasti omogućiti stalni pritisak na pobunjenike, usprkos postupnom smanjenju snaga ISAF-a', dodaje se u priopćenju.

Barack Obama je u srijedu najavio da će do ljeta 2012. povući 33.000 vojnika koji su prije 18 mjeseci poslani u Afganistan, a tu je odluku, gotovo 10 godina nakon 11. rujna, opravdao udarima nanesenim Al Kaidi.

Talibani su u četvrtak umanjili važnost američkog vojnog povlačenja iz Afganistana koje je najavio predsjednik Barack Obama, rekavši da je to tek 'simboličan' i nedovoljan čin, u priopćenju poslanom francuskoj agenciji AFP.

Pobunjenici 'smatraju da je najava povlačenja 10.000 ljudi u ovoj godini isključivo simboličan čin koji neće zadovoljiti ni međunarodnu zajednicu ni američki narod, koji su umorni od rata'. Usto optužuju Sjedinjene Države da su 'svom narodu više puta pružali lažnu nadu u završetak rata najavljujući pobjedu, bez ikakva opravdanja'.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je zadovoljstvo najavom predsjednika Baracka Obame o početku povlačenja američkih vojnika iz njegove zemlje.

Obama je najavio da će se trećina od stotinjak tisuća američkih vojnika u okviru NATO-ovih međunarodnih snaga povući do ljeta 2012.

'Izražavam zadovoljstvo najavom predsjednika Sjedinjenih Država', rekao je Karzai pred novinarima u Kabulu.

'Mislimo da je to dobra odluka za njih i za Afganistan te ju podupiremo', dodao je.

Načelnik združenog stožera američkih vojnih snaga admiral Michael Mullen u četvrtak je priznao da je bilo nesuglasica s predsjednikom Barackom Obamom u pogledu povlačenja vojnih snaga iz Afganistana, upozorivši da predsjednikova odluka o povlačenju vojnika iz te zemlje prije nego je očekivano predstavlja novi rizik, unatoč činjenici da su vojni zapovjednici poduprli strategiju postupnog zaključenja gotovo desetljeće dugog rata.

'Predsjednikova odluka puno je agresivnija i puno riskantnija nego što sam bio spreman prihvatiti u početku', rekao je Mullen u govoru održanom pred članovima Kongresa, nakon što je Obama obavijestio o povlačenju 33.000 vojnika do kraja ljeta 2012.

'Više trupa tijekom duljeg vremenskog razdoblja bez sumnje predstavljaju sigurniji način, no to nužno ne znači i da je riječ o najboljem načinu. U svakom slučaju, samo predsjednik na kraju može uistinu donijeti odluku o prihvatljivoj razini rizika što ga moramo preuzeti na sebe', rekao je Mullen.

Američko vojno zapovjedništvo lobiralo je da se osigura više vremena za povlačenje, a ministar obrane u odlasku Robert Gates javno je rekao kako bi bilo kakvo povlačenje vojnika iz Afganistana trebalo biti umjerenije.

Zamjenica američkog ministra obrane Michelle Fournoy podsjetila je da će u Afganistanu i nakon završetka ljeta 2012. ostati još 68.000 američkih vojnika. 'To je dva puta više vojnika u Afganistanu nego kad je Obama preuzeo svoju predsjedničku dužnost u siječnju 2009. Naravno, to ne znači da će 'jurnjava prema izlazu' ugroziti naše sigurnosne ciljeve', rekla je Fournoy pred članovima Kongresa.