ISTRAŽIVANJE TIMEA

Obama na udaru privatnih milicija

06.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Broj oružanih antivladinih skupina u Sjedinjenim Američkim Državama rapidno se povećao otkad je vlast preuzeo Barack Obama, saznaje ugledni Time u specijalnom šestomjesečnom novinarskom istraživanju koje se bavilo ovom temom

Novinari ovoga tjednika otkrili su da su regrutiranje, planiranje, uvježbavanje i pozivi na oružanu sukob u značajnom porastu. Krajnji radikali nisu tako bili spremni za krvoproliće još od sukoba tijekom 1990-ih u Ruby Ridgeu u Idah-u i Wacou u Teksasu. Njihova je meta predsjednik, kao i druge mete iz vlasti.

FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti upozoravaju na dvije glavne opasnosti vezane uz moguće napade ovakvih skupina.

Prva je da će napasti u samoobrani od nečega što bi oni definirali kao na sebe, a drugo je strah od mogućeg napada 'usamljenog vuka', dobro treniranog i indoktriniranog, koji se otkinuo od organizacije, jer mu je dosadilo čekati na akciju.

Članovi takvih organizaciju su patrioti, iskrivljena shvaćanja toga pojma. Zakon o pravu na držanje oružja kamen je temeljac njihova shvaćanja građanskih sloboda i svaki pokušaj njegove regulacije je siguran znak da će nakon toga uslijediti i rušenje ostalih sloboda. Članovi paramilicija smatraju da su vlast u Americi uzurpirali tirana te je Washington neprijatelj, agent represivnog i kontroliranog društva novog svjetskog poretka.

Kao primjer su navedeni pripadnici milicije Ohio Defence Force koja broji oko 300 naoružanih pripadnika koji se pripremaju za, prema njima, izvjestan oružani sukob s federalnim vlastima. Novinari Timea podsjećaju da ovakve milicije nisu nimalo bezopasne te na neke ne tako davne slučajeve kada su njihovi pripadnici krenuli u akciju.

Na primjer, pripadnici milicije Michigan's Hutaree, njihovih devet članova uhićeno pod optužbom da su planirali ubiti policajca. Plan je bio potom na njegovom pogrebu napraviti pokolj većih razmjera njegovih kolega. Time spominje i Waltera Fitzpatricka, bivšeg mornaričkog veterana koji je djelovao unutar grupe American Grand Jury. On je upao u sudnicu u te je pokušao u Tennesseeju uhititi pravog glavnog porotnika, jer nije htio podignuti optužnicu protiv predsjednika Obame zbog izdaje. Primjera je mnogo, a postoje ljudi kao izvjesni pukovnik Dick Wolf koji putuju zemljom i obučavaju paramilitarce bez obzira na njihovu ideologiju.

Izvor njihova bijesa, prema mišljenju Vlade i eksperata, vide kao reakciju na tektonske promjene u američkoj politici koja je dopustila da crnac sa prezimenom sa stranim prizvukom, rođenim od oca muslimana postane predsjednikom. Zbog toga je predsjednik Obama dobio zaštitu već u svibnju 2007. što je uvjerljiv rekord za bilo kojeg predsjedničkog kandidata što je on bio u to vrijeme. Na njega su zabilježena četiri pokušaja atentata prije nego što je prisegnuo.

Ovdje nije riječ o ekstremistima iz Tea partyja koji zazivaju izbornu promjenu vlasti iako često govore o ratu. Ovdje je riječ o ekstremistima kojima rat nije metafora. Pripadnici paramilitarne formacije Ohio Defence Force s kojima je novinar Tima napravio priču, imaju 300 pripadnika, nose svoje oružje koje se u rasponu kreće od malokalibarskog do teškog naoružanja.

Vježbaju da bi se mogli obraniti od hipotetskog napada islamskih terorista. Ali ne samo to. Paramiliarci strahuju da bi vlast u slučaju pandemije, ekonomskog kolapsa, biološkog ili kemijskog napada, elektromagnetskog pulsa ili invazije narkokartela iz Meksika mogla uvesti izvanredno stanje, a u tom slučaju oni planiraju uzvratiti. 'Ako vlada bude kontrolirala gradove, mi ćemo kontrolirati provinciju', kaže izvjesni Craig Wright za Time.

Posebna su prijetnja, smatraju vlasti, usamljeni vukovi. Tako je izvjesni bijelački rasist James Cummings u kuhinji stvarao prljavu bombu kojom je namjeravao ubiti predsjednika Obamu. Cummings je preko interneta nabavljao male količine radioaktivnih materijala koje se u Americi mogu legalno kupiti u znanstvene svrhe i do njih je planirao sklopiti bombu kakvu rabe bombaši samoubojice na Bliskom istoku.

Mali, ali rastući broj ovih ekstremističkih skupina predmet su istraga FBI-a i ATF-a i drugih vladinih organa, ali vlasti službeno ne žele govoriti; o njima piše Time.