BISKUP BOJKOTIRAO POSJET

Obama na katoličkom sveučilištu govorio o pobačaju

18.05.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama uključio se u raspravu o pobačaju u svom govoru na nedjeljnoj promociji diplomanata Sveučilišta Notre Dame, u South Bendu u Indiani, pozivajući na traženje zajedničkog jezika za jedno od pitanja koje izaziva najveće podjele u američkoj politici

Obraćajući se oštro podijeljenoj publici glasovitog Katoličkog sveučilišta Notre Dame, Obama je kazao kako su u raspravi o pobačaju na određenoj razini stajališta dvaju tabora nepomirljiva, a svaka ih strana u javnosti brani zdušno i s uvjerenjem, no izrazio je uvjerenost da je to moguće činiti bez demoniziranja protivnika.
Obama je pitao oko 2000 okupljenih mogu li 'udružiti ruke u zajedničkom naporu'.

'Kao građani jedne žive i raznovrsne demokracije, kako se uključujemo u energičnu raspravu? Kako da svatko od nas ostane postojan u svojim načelima, i bori se za ono što smatra ispravnim, a da ne demonizira one koji jednako snažno brane suprotna uvjerenja?', retorički se zapitao Obama. Pozvao je da se otvore srca i umovi prema onima suprotna mišljenja, kako bi se otkrila mogućnost zajedničkog jezika.

Obama je naglasio da se dvije strane možda neće složiti oko pobačaja, ali se mogu složiti da je to teška odluka koju svaka žena mora donijeti. On je pozvao pristaše i protivnike prava na pobačaj da rade zajednički kako bi se smanjio broj žena koje traže pobačaj, usvojenje učinilo dostupnijim, te osigurala skrb i potpora za žene koje nose dijete do poroda.

Svečanu promociju bojkotirali su mnogi diplomanti, nezadovoljni odlukom sveučilišta da pozove Obamu za govornika na promociji i dodijeli mu počasni doktorat. Obama je pristaša prava na pobačaj, a nedugo po stupanju na dužnost odobrio je savezno financiranje istraživanja matičnih stanica, što je oboje u suprotnosti s tradicionalnim učenjem Katoličke crkve.

Neki diplomanti su sudjelovali na svečanosti, ali su svoje nezadovoljstvo izrazili obilježivši svoje promocijske kape s križem ili otiscima dječjih stopala. Drugi su im se protivili noseći na kapama Obamine simbole iz kampanje. Obamin govor na Notre Dameu pratili su prosvjedi aktivista za pravo na život. Zbog ometanja posjeda uhićeno je 39 prosvjednika i protiv njih će se pokrenuti prekršajni postupak, potvrdio je lokalni šerif.

Među onima koji su bojkotirali Obamin posjet bio je i biskup South Benda, John D'Arcy.Obama je na izborima u studenom 2008. odnio pobjedu među američkim katolicima, koji čine oko 30 posto stanovništva SAD-a, s devet posto prednosti, odnosno s 54 prema 45 posto glasova.