SAD PROTIV GADAFIJA

Obama: Krvoproliće je sramotno i neprihvatljivo

24.02.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je najoštrije osudio uporabu nasilja u Libiji i pozivao na prestanak "sramotnog i neprihvatljivog krvoprolića" u toj zemlji.

"Patnje i krvoproliće su sramotni, to je neprihvatljivo. Te akcije krše međunarodne norme i svaki standard obične pristojnosti", rekao je Obama u izjavi za novinare u Bijeloj kući. "To nasilje mora prestati", poručio je Obama, dok je uz njega stajala državna tajnica Hillary Clinton.

Od početka narodne proturežimske pobune u Libiji po posljednjim podacima Human Rights Watcha ubijeno je 300 osoba, mada postoje neslužbene informacije o znatno većem broju žrtava, čak i do tisuću.

Naznačujući mogućnost uvođenja sankcija režimu u Tripoliju, Obama je rekao kako je od svojih suradnika zatražio da pripreme "puni spektar opcija" koje SAD ima kao odgovor na krizu, uključujući one koje Washington može samostalno poduzeti, kao i one koje će koordinirati sa saveznicima i partnerima, ili one koje će se provesti kroz multilateralne institucije.

"Libijska vlada ima odgovornost da se suzdrži od nasilja, da dopusti dopremu humanitarne pomoći i poštuje prava svojih ljudi", rekao je Obama, upozorivši da će biti "odgovorna ako ne poštuje te obveze, te nastavi kršiti ljudska prava". To nije samo briga SAD-a jer "cijeli svijet promatra ono što se dešava u Libiji", dodao je.

Obama je u izjavi istakao da Sjedinjene Države "snažno podupiru" narod Libije, kojem bi trebalo biti dopušteno da si "odredi vlastitu sudbinu".

"To su ljudska prava. O njima se ne pregovara", rekao je.

On je najavio da će u okviru odgovora SAD-a na krizu politički podtajnik State Departmenta Willam Burns posjetiti nekoliko zemalja u Europi i regiji Bliskog istoka s čijim će se dužnosnicima konzultirati o stanju u Libiji, te da će državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak biti u Ženevi na ministarskom sastanku UN-ova Vijeća za ljudska prava.

"Promjene koja se odvijaju u cijeloj regiji potaknuli su narodi u regiji. Promjene ne predstavljaju djelo SAD-a ili bilo koje druge strane sile", kazao je Obama. Želja Libijaca i drugih naroda da budu tretirani kao ljudska bića "najosnovnija je težnja koja potiče te promjene", rekao je američki predsjednik.

On je pozdravio "jasnu poruku" koju je u utorak poslalo Vijeće sigurnosti UN-a osuđujući nasilje u Libiji, tražeći odgovornost za počinitelje i podupirući libijski narod.

Istu su poruku, po njegovim riječima, uputili i Europska unija, Arapska liga, Afrička unija, Organizacija islamske konferencije i mnoge pojedinačne države.

"Sjever, jug, istok i zapad udružili su glasove da se usprotive represiji i podupru prava libijskog naroda", rekao je Obama, koji nije odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara.

Bila je to prva njegova reakcija na stanje u Libiji od početka narodnog revolta.