NITKO KAO SARKO

'Obama je slab, Zapatero nije jako pametan'

17.04.2009 u 22:10

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy poznat je po svojoj strasti za akcijom, ali i da se voli hvalisati i komentirati svoje kolege svjetske čelnike na ne tako privatnim okupljanjima, kao što je u srijedu bio objed s 24 parlamentarna zastupnika različitih stranaka posvećen gospodarstvu, piše u petak The New York Times

WASHINGTON - Dok su se služila tri jela za objedom, Sarkozy je govorio o nedostacima ostalih čelnika, po pisanju Liberationa i drugih francuskih medija, koji prenose navode oporbenih zastupnika koji su nazočili skupu.

'U poretku svijeta, po 'Sarku', američki predsjednik Barack Obama je slab, neiskusan i loše brifiran o klimatskim promjenama; njemačka kancelarka Angela Merkel ne shvaća gospodarske probleme svoje zemlje i 'nema drugog izbora nego da podupre moje stajalište'; a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bio je 'totalno odsutan' s nedavnih pregovora Skupine G-20 u Londonu', prenosi The New York Times Sarkozyjeve riječi.

List dodaje kako je Sarkozy 'srušio dvojicu odjednom' kad je za španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera kazao: 'Možda nije jako pametan, no ja znam ljude koji su bili jako pametni, ali nisu ušli u drugi krug predsjedničkih izbora'. Time je mislio na Lionela Jospina, bivšeg čelnika francuskih socijalista.

NY Times ocjenjuje kako se čini da je Sarkozyjev uzor talijanski premijer Silvio Berlusconi. 'Važna stvar u demokraciji jest biti ponovno izabran. Pogledajte Berlusconija, on je reizabran tri puta' (zapravo je ponovno izabran dva puta).

Dok je iz Sarkozyjeva ureda u četvrtak zanijekano da je predsjednik tako komentirao Zapatera, već da ga naprotiv cijeni, nije bilo slična nijekanja ostalih komentara.

Barack Obama je, drži Sarkozy, 'oštrouman, vrlo inteligentan i vrlo karizmatičan. No on je izabran prije dva mjeseca, a nikad nije vodio ministarstvo u svom životu. On nema stajališta o nizu stvari'. Obama 'ne djeluje uvijek na razini donošenja odluka i učinkovitosti', po blagoglagoljivu Sarkozyju, dodaje NYT.

Obama je djelovao nepripremljeno za pitanja klimatskih promjena kad su se sreli, nastavlja Sarkozy, koji je parlamentarcima rekao: 'Kazao sam mu - ne mislim da vi potpuno razumijete ono ono što mi radimo s ugljičnim dioksidom.'

U magazinu L'Expressu Sarkozy je citiran kako se šali s Obaminim 'svetačkim imidžem'. Na Sarkozyjev pritisak Obama je prihvatio posjetiti Francusku u lipnju, na obljetnicu 'Dana D' - iskrcavanja saveznika u Normandiji 1944. 'Ja ću tražiti da hoda po Kanalu (vodi) i on će to učiniti', rekao je Sarkozy, po izvješću koje prenosi The New York Times.