TV DEBATA

Obama ismijao Romneyjev 'kiks' o ženama

18.10.2012 u 09:28

Bionic
Reading

Barack Obama koji nastavlja predizbornu utrku u američkoj saveznoj državi Iowi, iskoristio je u srijedu cijeli niz šala na račun 'kiksa' Mitta Romneyja o ženama u drugoj televizijskoj debati dvojice kandidata za Bijelu kuću

Republikanac koji je u utorak odgovarao na pitanje o jednakosti spolova pohvalio se da se zalagao za jednakopravnost muškaraca i žena kod zapošljavanja u svom uredu dok je bio guverner Massachussetsa.

'Svi smo se trudili da pronađemo žene koje su bile sposobne i kvalificirane da budu članice naše ekipe (...) Primao sam čitave registratore pune ... žena', omaklo mu se, umjesto da kaže ''registratore pune životopisa žena'.

To ispuštanje riječi potaknulo je lavinu podrugljivih komentara na Twitteru, a blogovi su objavljivali više ili manje seksističke fotomontaže školskih registratora s fotografijama i crtežima žena.

U srijedu je na Facebooku otvorena stranica 'Registratori puni žena' koju su odobrile 303.000 korisnika.

Na predizbornom skupu u sveučilišnom kampusu u Iowi Obama se požurio da iskoristi ovu novu nesmotrenost svog suparnika, istaknuvši kako se zalaže za ženska prava i ujedno praveći reklamu svom programu zapošljavanja tisuću profesorica matematike i prirodnih predmeta.

'Moram vam reći da ne moramo prikupljati gomilu registratora kako bismo pronašli stručne, motivirane i nadarene mlade žene spremne da uče i poučavaju na tim poljima', kazao je predsjednik Obama.

'A kada mlade žene dobiju svoju diplomu, moraju imati istu plaću (kao muškarci) za isti posao. Ipak je bilo lako odgovoriti na to pitanje', rekao je uz gromoglasan pljesak.

Obama i Romney nastavljaju obilazak po glavnim američkim državama ne bi li pridobili neodlučne birače, dvadeset dana prije predsjedničkih izbora i dan nakon druge tv-debate koja je protekla u iznimno napetom ozračju.

To drugo, od ukupno tri televizijska sučeljavanja, gledalo je u utorak u SAD-u oko 65,6 milijuna ljudi, po ocjeni instituta Nielsen objavljenoj u srijedu.

Rekord u gledanosti predizborne tv-debate drže Jimmy Carter i njegov protukandidat Ronald Reagan koji su 1980. privukli 80,6 milijuna gledatelja, navodi Nielsen.

Treće sučeljavanje Obame i Romneyja bit će u ponedjeljak u Boca Ratonu, na Floridi.