PEKING NA NOGAMA

Obama i Romney razbjesnili Kineze

23.10.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Službeni Peking pozvao je predsjednika SAD-a Baracka Obamu i njegovog izazivača na predsjedničkim izborima Mitta Romneyja da se suzdrže od poticanja napetosti s Kinom. Za vrijeme jučerašnje debate, Obama i Romney obećali su da će zauzeti čvršći stav prema tom azijskom gigantu

U okviru rasprave o vanjskoj politici, posljednjoj od tri debate održanoj u ponedjeljak na Floridi, Romney je očekivano poveo 'napad' na Kinu zbog kršenja trgovinskih odredbi. Na reakciju Pekinga nije trebalo dugo čekati.

'Američki političari, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju, trebali bi objektivno i racionalno promišljati razvoj Kine i trebali bi učiniti više u izgradnji povjerenja i suradnje između Kine i SAD-a', rekao je Hing Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova nakon rasprave, izvještava AFP.

'Čvrst i postojan razvoj kinesko-američkih odnosa u službi je temeljnih interesa dviju zemalja i dvaju naroda; vodič je prema regionalnom i svjetskom miru, stabilnosti i prosperitetu', dodao je Hing Lei.

Za vrijeme debate, Romney je ponovio svoje obećanje da će, ukoliko bude izabran, prvog dana na novoj dužnosti proglasiti Kinu manipulatorom vrijednosti valute. Optužio je Peking da na umjetan način zadržava niske vrijednosti juana kako bi preplavio svjetsko tržište jeftinim kineskim proizvodima.

'Oni preuzimaju poslove. Oni kradu naše intelektualno vlasništvo, naše patente, naše dizajne, našu tehnologiju, hakiraju naša računala i krivotvore naše proizvode', rekao je Romney.

Republikanski predsjednički kandidat ipak je odbacio mogućnost izazivanja trgovinskog rata s Pekingom u slučaju pobjede na izborima 6. studenog.

Obama se založio za suradnju s Kinom, unatoč brojnim trgovinskim razmiricama i rastućem američkom trgovinskom deficitu s Kinom, koji je prošle godine dosegao gotovo 300 milijardi dolara.

'Kina je suparnik, ali ujedno i potencijalni partner u međunarodnoj zajednici ukoliko poštuje pravila', rekao je Obama tijekom debate u Boca Ratonu. Kineski državni mediji izvještavaju o 'protukineskom' tonu rasprave.

'Voljno ili protiv svoje volje, demokrat ili republikanac, budući američki predsjednik morat će ublažiti svoju retoriku o zauzimanju čršćeg stava prema Kini, koja je obilježila predsjedničku kampanju', navodi državna agencija Xinhua.

'Obojica predsjedničkih kandidata obećali su u svojoj trećoj i posljednjoj debati da će pritisnuti Peking da 'igra prema pravilima' u oblikovanju bilateralnih odnosa. Međutim, njihova definicija pravila primarno je proamerička', zaključuje Xinhua.