10 DANA DO IZBORA

Obama i Romney nastavljaju kampanju po ključnim državama

28.10.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegov protukandidat na izborima Mitt Romney nastavili su u subotu s kampanjama u ključnim američkim saveznim državama, deset dana prije izbora

Romney je govorio pred oko 10.000 osoba u Pensacoli na Floridi, saveznoj državi u kojoj su se biračka mjesta otvorila u subotu, jednoj od onih koje bi mogle odlučiti budućeg američkog predsjednika sa svojih 29 elektora.
Dulji redovi stvorili su se već ujutro pred glasačkim mjestima, a ona će ostati otvorena do sljedeće subote, te se ponovno otvoriti 6. studenog.

Oba kandidata pozvala su birače da iskoriste pravo ranijeg glasovanja, uoči izbornog dana 6. studenoga, kako bi se povećao odziv.

Nakon Pensacole, Romney je nastavio turneju u blizini Orlanda i Tampe.

S 14 posto hispanskih birača, Florida je jedna od najmanje homogenih država a njezine birače kubanskog i portorikanskog podrijetla kandidati pojačano ciljaju.

Florida je ostala zapamćena po predsjedničkim izborima 2000. kada je bilo potrebno ponovno prebrojavanje glasova iz te savezne države koje je zahtijevalo odluku američkog Vrhovnog suda da bi se utvrdilo tko je pobjednik.

Obama je subotu proveo u New Hampshiru, čija četiri elektorska glasa mogu učiniti razliku u vrlo izjednačenoj utrci.

Oba kandidata jednim okom gledaju i na uragan Sandy, koji bi istočnu obalu mogao pogoditi u ponedjeljak ili utorak. Romney je stoga otkazao Virginiju zakazanu za nedjelju, kada bi ta savezna država mogla početi osjećati dolazak oluje. Umjesto toga posjetit će Ohio.

Obama je pak premjestio odlazak na Floridu s ponedjeljka na nedjelju.