ZAVRŠNICA UTRKE

Obama i Romney imat će tri sučeljavanja

09.09.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney imat će tri javne debate prije predsjedničkih izbora 6. studenoga, javljaju američki mediji

Prva debata je 3. listopada u Denveru i bit će posvećena unutarnjoj politici. Druga je 16. listopada u Hempsteadu u državi New Yorku, treća i završna koja će biti posvećena vanjskoj politici zakazana je za 22. listopada u Boca Ratonu na Floridi.

Potpredsjednički kandidati Joe Biden i Paul Ryan debatirat će jednom, 11. listopada u Danvilleu u Kentuckyju.

Američki mediji javljaju da su obojica kandidata za predsjednika počela vježbati za debate. Senator Rob Portman iz Ohija razgovara s Romneyjem pretvarajući se da je Obama, a Obami Romneyja glumi senator John Kerry iz Massachusettsa.

Predizborne debate, koje uvijek privlače veliki broj gledatelja u SAD-u, ove bi godine mogle biti posebno važne jer ankete pokazuju da su kandidati u mrtvoj utrci. A oni će u debatama ublažiti ton i retoriku kako im ne bi 'pobjeglo' nešto što bi im moglo smanjiti izglede 6. studenoga.

Aktualni predsjednici u debate obično kreću iz lošijeg položaja, pošto moraju braniti učinjeno u svom mandatu, što je obično predmet kritike izazivača.


Autor knjige "Predsjedničke debate: 40 godina velikog rizika na TV" Alan Schroeder, sveučilišni profesor novinarstva, kaže da je Romney u boljoj formi pošto je prošao kroz više od 20 debata tijekom republikanskih predizbora, dok Obama nije imao nijednu debatu posljednje četiri godine.

U debatama se ne očekuju agresivni nastupi i vatreni govori kao tijekom kampanje ili stranačkih konvencija. Debate traže drugačiju dinamiku i kandidati moraju izražavati poštovanje i izlagati različita mišljenja bez 'ad hominem' napada, rekao je Schroeder

U prvoj debati, o unutarnjoj politici, kandidati će se naoružati brojevima, podacima i vizijama. Očekuje se da će Romney isticati da je nezaposlenost tri godine iznad osam posto i da je dug SAD-a 16 bilijuna dolara. On je do sada u kampanji zagovarao viziju male vlade, s manje propisa i većim prostorom za poslovanje.

Očekuje se da će Obama s druge strane reći da je stvoreno 4,6 milijuna radnih mesta u privatnom sektoru od njegovog ulaska u Bijelu kuću, pošto je na kraju mandata njegovog prethodnika George W. Busha 800.000 ljudi na mjesec gubilo posao, i da je za 3600 dolara smanjio porezna opterećenja prosječnim obiteljima.

Točke prijepora u debatama mogle bi biti i zdravstvena zaštita, istopolni brakovi, imigracija i pravo na pobačaj, pošto su to sve pitanja o kojima Obama i Romney imaju suprotna stajališta.

U posljednjoj debati, 22. listopada, posvećenoj vanjskoj politici, Obama bi mogao biti u prednosti pošto su mu Amerikanci davali visoke ocjene u anketama u tom segmentu. Aktualni predsednik može agresivno isticati borbu protiv Al-Kaide, ubojstvo njezinog vođe Osame bin Ladena i svrgnuće režima Moamera Gadafija u Libiji, a svog protukandidata optužiti da Ameriku želi vratiti u doba Hladnog rata, kao što je i učinio na demokratskoj konvenciji.