BLIŽI SE DOGOVOR?

Obama i Putin razgovarali o Siriji

18.07.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u srijedu su objavile kako je očito da sirijski predsjednik Bašar al-Asad gubi kontrolu nad Sirijom, te kako bi međunarodna zajednica morala poduprijeti plan političke tranzicije kako bi se izbjegao sektaški rat koji već prijeti

Bijela kuća je reagirala na vijest da je u Damasku bomba ubila sirijskoga ministra obrane i njegova zamjenika, člana Asadova obitelji. Sve je snažnija sad već 16-mjesečna pobuna u Siriji, a rascjepkana oporba također jača i ujedinjuje se.

'Očito je da Asadov režim gubi nadzor nad Sirijom. Pokret protiv Asada jača, sve je više prebjega, a sve snažnija i jedinstvenija oporba djeluje u cijeloj zemlji', kaže se u priopćenju glasnogovornika Bijele kuće Tommyja Vietora.

Vietor je rekao i da međunarodna zajednica mora surađivati sa sirijskom oporbom kako bi se stvorio provediv tranzicijski plan.

Bijela kuća potvrdila je da je američki predsjednik Barack Obama u srijedu o srijskoj krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

'Mogu potvrditi da je predsjednik razgovarao s predsjednikom Putinom', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na konferenciji za novinare. Dodao je kako su dvojica čelnika razgovarala o jačanju nasilja u Siriji.