U SPOTU OSUĐUJU 'NEDUŽNOST MUSLIMANA'

Obama i Clinton u spotu na pakistanskoj televiziji

21.09.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Islamabadu platilo je 70.000 dolara spot za pakistanske televizije u kojem američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton osuđuju amaterski protuislamski film koji je izazvao nasilne prosvjede diljem islamskih zemalja, prenosi u petak TV kanal France 24

State Department je objavio da je veleposlanstvo montiralo isječke Obamina govora i izjavu tajnice Clinton kojima oni odbacuju sadržaj filma snimljenog u Sjedinjenim Državama i pozivaju na vjersku snošljivost.

Spot od 30 sekundi vrti se na sedam pakistanskih televizija. Komentari predsjednika Obame i tajnice Clinton emitiraju se na engleskom s titlovima na urdu, najraširenijem jeziku u Pakistanu.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je objasnila da je cilj spota doprijeti do najšire publike u Pakistanu, gdje deseci tisuća ljutitih vjernika danima prosvjeduju pred američkim veleposlanstvom.

Sedam televizijskih postaja može doprijeti do 90 milijuna ljudi, objasnila je Nuland. U spotu Obama govori o tradiciji vjerske snošljivosti, a Clinton kaže da američka vlada nema ništa s videouratkom koji na vulgaran način prikazuje proroka Muhameda.

'Apsolutno odbacujemo sadržaj i poruke', kaže Clinton. Američko veleposlanstvo prilaže link za video na kojem Amerikanci osuđuju protuislamski film. Američko veleposlanstvo ciljalo je javnost televizijskim spotom i 2005., kada je razorni potres pogodio Pakistan.