COPYCAT

Obama dnevno dobiva 30 prijetnji smrću

04.08.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Premda većina prijetnji smrću koje su upućene američkom predsjedniku Baracku Obami nisu vjerodostojne, tajne službe provjeravaju sve

U knjizi 'Predsjednikova tajna služba' (President's Secret Service) Ronalda Kesslera iznijet je podatak da je bivši američki predsjednik George Bush godišnje dobivao tri tisuće prijetnji, dok njegov nasljednik Barack Obama dnevno dobije trideset, što znači povećanje od čak 400 posto.

Neke od prijetnji upućenih Obami bile su i objavljene, primjerice ona pripadnika rasističke organizacije White Power koji su smjerali orobiti trgovinu oružjem, ubiti 88 tamnoputih ljudi, 14 njih odrubiti glavu i potom ubiti prvog tamnoputog predsjednika SAD-a.

Brojne prijetnje ne objavljuju se jer tajne službe procjenjuju da bi tek to dovelo do još više novih prijetnji.

Kessler piše i da su američki obavještajci primili dojavu da su ljudi povezani sa somalijskom islamističkom grupom al-Shabaab planirali napad prilikom inauguracije Obame u siječnju. Inauguraciju je osiguravalo 40 tisuća agenata i policajaca.

Unatoč tome, piše Kessler, dogodili su se i brojni sigurnosni propusti. Kaže da je više od stotinu VIP gostiju i donatora prošlo detektor metala i da je to bilo jedino gdje su ih provjeravali. Prije no što su krenuli na inauguraciju posebnim autobusima, kretali su se u masi, pa se atentator vrlo lako mogao ubaciti u VIP društvo.

Agent tajne službe svjedoči u knjizi da sigurnosna služba nije dostatno ekipirana, da ih je polovica od potrebnog broja čuvara, no da vodstvo tajne službe ne prestaje govoriti: 'Naredbu ispunite s tim što imate. Vi ste agenti američke tajne službe.'