'PLAN' PROTIV OPASNOSTI

Obama će Amerikancima slati SMS upozorenja

11.05.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama moći će na bilo koji broj mobitela u SAD-u poslati SMS upozorenje o neposrednoj opasnosti, od terorističkog napada do prirodne katastrofe

Od iduće godine, novi mobiteli i priručni uređaji morat će sadržavati specijalne čipove za primanje upozorenja, koje će slati državne i lokalne vlasti. Korisnici će moći odbiti primati svaki tip upozorenja osim predsjedničkih, najavila je Federalna komisija za komunikacije (FCC), prenosi Telegraph.

Sustav će uključivati i upozorenja o nestaloj djeci i imat će prednost u odnosu na sav drugi promet u okviru telekomunikacijske mreže kako bi se izbjegla kašnjenja u isporuci poruka upozorenja.

Barack Obama, koji je poznat po svojoj posvećenosti BlackBerryju i učestalom stanju SMS poruka za vrijeme predsjedničke kampanje 2008, mogao bi se suočiti s kritikama liberala zbog elementa 'prisile' u primanju predsjedničkih upozorenja.

No dužnosnici smatraju da je najavljeni sustav, nazvan PLAN ('Personal Localized Alerting Network'), logičan korak naprijed od sustava upozoravanja putem radija i televizije.

'Lekcija koja je dodatno učvršćena 11. rujna bila je važnost davanja jasne i točne informacije javnosti za vrijeme krize', rekao je Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, gdje će se novi sustav premijerno primijeniti iduće godine, prije nego što se proširi na Washington D. C. i većinu ostalih velikih gradova u SAD-u.

PLAN